2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Külföld

Megugrott a munkanélküliségi ráta Svédországban

Svédországban emelkedett a munkanélküliségi ráta áprilisban havi és éves összevetésben is.

  • Megugrott a munkanélküliségi ráta Svédországban

A svéd statisztikai hivatal honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint az április munkanélküliségi ráta 8,2 százalékra nőtt a márciusi 7,1 százalékról. Egy éve áprilisban 6,2 százalék volt a munkanélküliség.

Az idén áprilisban 80 ezerrel, 449 ezerre nőtt a munkanélküliek száma éves bázison, miközben a foglalkoztatottaké 99 ezerrel, 5 millió 5 ezerre csökkent.

Nemrég közölt adatok szerint a svéd gazdaság teljesítménye csak szerényen csökkent az első negyedévben, elemzők szerint azonban jóval kedvezőtlenebbek lehetnek majd a második negyedévi adatok, a GDP komoly mínuszba kerülhet.

A svéd hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedéhez képest, amikor még 0,2 százalékos növekedést regisztráltak. Éves szinten a GDP 0,5 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi 0,8 százalékos bővülést követően.

A svéd kormány előrejelzése szerint az idén mintegy 7 százalékkal csökken a GDP, a második negyedév lehet a leggyengébb három hónap az évben.

 

Lengyelországban az elmúlt 24 órában egy haláleset sem történt

Lengyelországban az utóbbi huszonnégy óra alatt egy haláleset sem történt a koronavírus-járvány miatt, az új fertőzések többségét pedig a szilézai bányavidéken kialakult gócban jegyezték fel hétfőn. A varsói kormány a korlátozások további feloldására készül.

Vasárnap estétől hétfő reggelig 148 új fertőzést mutattak ki, ebből 89-et a Sziléziai vajdaságban regisztráltak. Sziléziában a járványgóc május elején alakult ki, ott a fertőzöttek 48 százaléka bányász - eddig több mint 3,3 ezer ember, akik a statisztikák szerint általában tünetmentesen vagy könnyű tünetekkel vészelik át a megbetegedést.

Lengyelországban eddig közel 800 ezer vírusteszt alapján 21 440 koronavírus-fertőzést mutattak ki, 9276-an felgyógyultak, 996 ember elhunyt. Vasárnap országszerte 395, szombaton 316 új megbetegedést regisztráltak. A járvány terjedése lassul: május közepén a fertőzés reprodukciós rátája 1 alá esett, vagyis száz betegtől kevesebb mint száz ember fertőződik meg.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette: legkésőbb kedden döntenek a szájmaszk kötelező köztéri viselésének megszüntetéséről a legtöbb vajdaságra vonatkozóan, és a járvány miatt bevezetett korlátozások további lazításai is várhatók.

Lengyelországban hétfőtől részben - maximum 12 fős csoportokban - visszaállt az alsó tagozatos általános iskolai oktatás, az 1-3. osztályos gyermekek egy része azonban továbbra is távoktatásban részesül, ahogy az idősebb diákok is.

Múlt héten az egészségügyi szabályok betartása mellett már megnyíltak az éttermek, a fodrász- és kozmetikai szalonok. Fokozatosan nyílnak az óvodák. Korábban pedig megnyitották a szállodákat, a bevásárló központokat. Egyelőre nincs döntés a határzár feloldásáról, a határellenőrzést június 12-ig hosszabbították meg.

 

Szerbiában újabb nap telt el halálos áldozat nélkül, Montenegróban három hete nincs új fertőzött

Szerbiában másodszor fordult elő, hogy 24 óra alatt nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy gyengül a járvány az országban, Montenegróban pedig majdnem három hete nem jelentettek új esetet, ha ez még egy hétig így marad, hivatalosan is bejelentik a járvány végét.

Szerbiában vasárnapról hétfőre 11 092-ről 11 159-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A koronavírus-járvány kitörése óta másodszor fordult elő, hogy nem volt az országban halálos áldozata a Covid-19 betegségnek. Két nappal ezelőtt történt meg először, hogy nem volt halálos áldozat, majd szombaton egy halottat regisztráltak. Járványügyi szakemberek szerint a koronavírus-járvány jobbára már lecsengett az országban, ám kisebb gócok még kialakulhatnak, főként a munkahelyeken, ahol a visszatérő dolgozók egymásnak adhatják át a vírust, ezért fokozott elővigyázatosságra van szükség.

Koszovóban az utóbbi 24 órában egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma 1032. Az egészségügyi miniszter közölte, az első fertőzöttet március 13-án regisztrálták, és azóta vasárnap volt az első nap, hogy egyetlen új fertőzöttet sem vettek nyilvántartásba. A koronavírus-járvány kemény csapást mért a koszovói gazdaságra, a statisztikai hivatal adatai szerint áprilisban 34,4 százalékkal esett vissza az import az egy évvel korábbi adatokhoz képest, míg az export 11,5 százalékos csökkenést produkált.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1941-ről 1978-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

A parlamenti pártok nem tudnak egyezségre jutni, hogy mikorra tűzzék ki a korábban áprilisra tervezett, majd a koronavírus-járvány miatt elhalasztott parlamenti választásokat. A kormányzó szociáldemokraták június 15-én szeretnék megtartani a voksolást, míg az ellenzéki jobboldal inkább augusztus végét, szeptember elejét tartja erre alkalmasnak. Egy friss közvélemény-kutatás szerint az észak-macedón állampolgárok is inkább a nyár végén járulnának az urnák elé, a júniusi szavazást túl elhamarkodottnak vélik. A szociáldemokraták szerint viszont, ha csak augusztusban vagy szeptemberben lesz a választás, akkor a május 31-én véget érő szükségállapotot további legalább 30 nappal meg kell hosszabbítani.

Montenegróban húsz napja nem regisztráltak új esetet. Az első fertőzöttet 69 nappal ezelőtt vették nyilvántartásba, eddig kilencen haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, és hétfőre már minden beteg meggyógyult. Amennyiben június 2-ig nem regisztrálnak új megbetegedést, hivatalosan is úgy tekintik, hogy a koronavírus-járvány Montenegróban véget ért.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt tízzel, 2391-ről 2401-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta nem regisztráltak ilyen kevés napi esetet a nyugat-balkáni országban, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy hamarosan lecseng az epidémia Bosznia-Hercegovinában.

 

Csehországban újra megnyíltak az általános iskolák alsó tagozatai

Két és fél hónapos szünet után hétfőn Csehországban újra megnyíltak az általános iskolák alsó tagozatai, a vendéglők, a szállodák, a strandok, a múzeumok és újra látogathatók a kórházak és az idősotthonok.

A csehországi köztereken már arcmaszkok nélkül is lehet járni, de a tömegközlekedési eszközökön és a zárt termekben továbbra is kötelező az orr és a száj eltakarása. Legfeljebb 300 fő részvételével tömegrendezvényt is lehet tartani és újraindult az első osztályú cseh labdarúgó bajnokság is.

A közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó, március közepén elfogadott intézkedések döntő többségének feloldását a szigorú higiéniai szabályok betartása mellett az egyre javuló járványhelyzet tette lehetővé. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a korlátozások feloldásának korábbi két hulláma - április 25-én és május 11-én - nem vezetett a helyzet rosszabbodásához.

Hétfő reggelig az egészségügyi minisztérium hivatalos kimutatása szerint majdnem 9000 ember fertőződött meg az új koronavírussal, közülük több mint 6000 már felgyógyult betegségéből. A halálos áldozatok száma 315, és az utóbbi napokban alig növekedett. Jelenleg 145 embert ápolnak kórházban, mintegy kéttucat ember állapota minősíthető súlyosnak.

Az általános iskolák alsó tagozatai ugyan megnyíltak hétfőn, de az iskolalátogatást a szülők döntésére bízták. Helyenként az iskolások 80-85 százaléka is visszatért az iskolapadba, másutt alig negyedük. A hagyományos általános iskolai oktatást teljes egészében szeptember elsején tervezik felújítani.

Csehország kedden megnyitja az államhatárokat polgárai számára. A csehek szabadon kiutazhatnak, de visszatéréskor negatív koronavírus tesztet kell felmutatniuk, aki ezzel nem rendelkezik, kéthetes házi karanténnal számolhat.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!