2022. 12. 04. Vasárnap Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

A kenguru

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Megtört a máltai újságírónő-gyilkosság egyik vádlottja

Bűnösnek vallotta magát a Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró gyilkossági ügyében a három vádlott egyike kedden.

  • Megtört a máltai újságírónő-gyilkosság egyik vádlottja

Vincent Muscat, aki a per előkészítő szakaszában még ártatlannak vallotta magát, most úgy döntött, elismeri bűnösségét. A férfit az ügyben eljáró bíróság tizenöt év szabadságvesztésre ítélte kedden. Muscatnak ezen felül meg kell fizetnie az eljárás költségeit is 43 ezer euró (15 millió forint) összegben.

Igazságügyi források szerint januárban elutasították Muscat vádalku iránti kérelmét, hogy vallomásáért cserébe kegyelemben részesüljön. Ugyanakkor a büntetési tétel mérséklését ígérték számára, ha beismerő vallomást tesz.

A Times of Malta helyi lap értesülései szerint rendőrség házkutatást tartott egy közelebbről nem megnevezett helyen és őrizetbe vett három férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ők biztosították a Galizia-gyilkossághoz használt pokolgépet.

A lap emellett tudni véli, hogy Muscat olyan értesülésekkel is rendelkezik, amelyek kapcsolatba hozzák a most őrizetbe vett személyeket a Galizia-gyilkossággal és további merényletekkel, a többi között Carmel Chircop ügyvéd 2015-ben történt meggyilkolásával. A Times of Malta közölte azt is, hogy a máltai kormány belegyezését adta ahhoz, hogy Muscat elnöki kegyelmeben részesüljön a Chircop-ügyben játszott szerepével kapcsolatban cserébe az ügyvéd elleni merénylettel kapcsolatos információkért.

A korrupciós ügyek felderítésével foglalkozó máltai oknyomozó újságírónőt 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Három személyt gyanúsítanak a robbanószerkezet elhelyezésével, köztük van Vincent Muscat is. Az ügyben vádlottként szereplő másik két személy ugyanakkor kitart ártatlansága mellett.

A gyilkosság megrendelésével a magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkező Yorgen Fenech üzletembert vádolják. Fenech szintén tagadja az ellene felhozott vádakat.

Melvin Theuma, a Galizia-gyilkossági ügy koronatanúja, 2019-ben kegyelmet kapott, miután beismerő vallomást tett arról, hogy közvetítőként tevékenykedett a gyilkosságban.

Matthew Caruana Galizia, a meggyilkolt újságírónő fia január végi tanúvallomása szerint ő és anyja 2017-ben egy korrupciós ügy felderítésén dolgoztak egy az erőműépítéssel megbízott vállalattal kapcsolatban, amelynek társtulajdonosa Fenech volt. Egy informátor akkor számos dokumentumot adott át, amelyek azt igazolták, hogy az üzletember fontos szerepet játszott az ügyletben.

Daphne Caruana Galizia számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapocslatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helzetbe.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!