2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Megtették az első lépést a két Korea újraegyesítése felé

Hír TV

2018. május 5., szombat 09:11, frissítve: szombat 11:15

Dél-Koreához igazította saját időzónáját Észak-Korea. A phenjani vezetés közlése szerint az óraátállítás az első gyakorlati lépés a két Korea újraegyesítése felé. Közben Donald Trump amerikai elnök bejelentette: megvan az időpontja és a helyszíne a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel való találkozójának.

A phenjani pályaudvar órája péntek éjjel fél 12-ig a speciális helyi időt mutatta. 23 óra 30 perc után a mutatók éjfélre ugrottak – ahogy Észak-Koreában mindenhol. A kommunista diktatúrában ismét annyi az idő, mint Dél-Koreában.

Kim Dzsong Un 2015-ben vezette be a most maga mögött hagyott speciális időzónát – tisztán propagandacélból. Az ország akkor ünnepelte a japán megszállás véget érésének 70. évfordulóját. Az észak-koreai időzónával a rezsim „a gonosz japán imperialistákkal” dacolt.

A központi utasítást követve Észak-Korea lakói is visszaállították a saját óráikat. Nagy változást nem jelentett ez az életükben – ahogy arra egyikük rá is mutatott.

„Az időzóna-váltásnak nem igazán lesz rám hatása. Továbbra is a kormányzati irányelvek szerint dolgozom és élek.”

Az északi vezetés közlése szerint az óraátállítás az első gyakorlati lépés a két Korea újraegyesítése felé. Észak és Dél a múlt héten történelmi csúcson egyeztetett – egyebek mellett – arról, hogy békeszerződéssel zárhatják le a gyakorlatban 65 éve véget ért koreai háborút.

Közben Donald Trump amerikai elnök bejelentette: megvan az időpontja és a helyszíne is a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tervezett találkozójának, de konkrétumokat még nem árult el.

„Nagyon jelentős tárgyalásokat folytatunk Észak-Koreával, nagyon jó dolgok várhatók. Már egyeztetünk a találkozóról: megvan a nap és megvan a helyszín. Ezeket hamarosan nyilvánosságra hozzuk” – mondta Trump.

Az előzetes várakozások szerint a találkozót május végén vagy június elején rendezhetik meg. Trump korábban jelezte: a helyszín az Észak- és Dél-Korea közti demilitarizált övezet lehet, de Szingapúr is szóba jöhet.

Az Egyesült Államok a találkozón biztosítékot szeretne kapni arra, hogy Észak-Korea lemond az atomfegyverekről, ahogy azt Kim Dzsong Un nemrég nyilvánosan megígérte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!