2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

BÉKÉT KÖT ÉSZAK-, ÉS DÉL-KOREA!

Hír TV

2018. április 27., péntek 12:45, frissítve: péntek 22:37

Még idén békét köt egymással, és további erőfeszítéseket tesz a félsziget nukleáris leszereléséért a két Korea – történelmi csúcstalálkozóján erről állapodott meg a két ország első embere. Észak-koreai vezető most először lépett Dél-Korea területére. A két ország hivatalosan 65 éve hadban áll egymással.

Nem bízta a véletlenre Kim Dzsong Un védelmét az észak-koreai rezsim. A páncélozott limuzint mellette kocogó testőrök is védték. Kim Dzsong Un tíz éve az első észak-koreai diktátor, aki hajlandó volt tárgyalóasztalhoz ülni a dél-koreai elnökkel. Mun Dzse In ünnepélyes keretek között fogadta. Kezet fogtak a két ország közötti demarkációs vonalon, amelyet 1953-tól máig egyetlen kommunista elnök sem lépett át.

Mun Dzse In: Az ön merész és bátor döntése, tette lehetővé, hogy eddig eljuthassunk.
Kim Dzsong Un: Nem, nem, egyáltalán nem.
Mun: Történelmi pillanatot hoztunk össze.
Kim: Nagyon örülök a találkozásnak.
Mun: Kérem, parancsoljon erre az oldalra. Ön átjött a déli oldalra, mikor mehetnék én át északra?
Kim: Talán épp ez volna a megfelelő alkalom arra, hogy Észak-Korea területére lépjen.

Az udvariaskodás után a dél-koreai elnök is átlépett a demilitarizált zónában az északi részre, majd elindultak a tárgyalások helyszínére, a Béke Házához. Itt írta alá a nyilatkozatot a két, hivatalosan még mindig hadban álló ország vezetője. A harcok 65 éve ugyanis fegyverszünettel zárultak le. A dokumentumban vállalták, hogy békét kötnek és hogy nem lesz atomfegyver a Koreai-félszigeten.

„Nagyon jelentős, hogy Észak-Korea lépéseket tesz a nukleáris leszerelésre. Értékes kezdete lesz az egész Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésére. Kijelentem, hogy Dél és Észak szorosan együttműködik a teljes atomfegyver-mentesítés érdekében” – mondta Mun Dzse In.

Berekesztik az ellenségeskedés minden formáját, a fegyvermentes zónát béke övezetté alakítják át, május 1-től pedig mindkét oldalon befejezik a propagandaadásokat. „Kijelentjük, nem lesz több háború a Koreai-félszigeten és elkezdődött a béke új korszaka” – tette hozzá a dél-koreai vezető.

Ennek érdekében három és négyoldalú tárgyalásokat kezdeményeznek az egykori harcoló felek, az Egyesült Államok, valamint Kína részvételével.

„Erőfeszítéseket teszünk, hogy tárgyalásaink révén jó eredményeket érjünk el annak érdekében, hogy az egész világ előtt ma aláírt megegyezés nem úgy ér véget, mint a korábbi megállapodás” – jelentette ki Kim Dzsong Un.

Azt is bejelentették, hogy Mun Dzse In ősszel Phenjanba látogat, és ott vesz részt egy újabb csúcstalálkozón Kim Dzsong Unnal.

A két vezető ezután elültette a békét és virágzást szimbolizáló fenyőfát a demarkációs vonalon, amelyhez a földet egy északi és egy déli hegyről, a vizet pedig egy északi és egy déli folyóból hozták.

Egy ilyen Korea-közi csúcs még hónapokkal ezelőtt is elképzelhetetlennek tűnt. A kommunista Phenjan ugyanis nemrég jelentette be, hogy olyan robbanófejes ballisztikus rakétát fejlesztett, amellyel képes elérni az Egyesült Államokat is. Donald Trumppal egyébként május végére tervezik a találkozót. A párbeszéd jelei ellenére sok elemző ugyanakkor kételkedik benne, hogy Phenjan valóban feladja atomfegyver-programját, amellyel eddig sikeresen zsarolta a világot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!