2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Megteltek a Kanári-szigeteken a menekülttáborok, szó szerint nem férnek el a migránsok

Elviselhetetlenné vált a migrációs nyomás a spanyolországi Kanári-szigeteken. Olyan sok az illegális bevándorló, hogy valahol már összeomlott a befogadórendszer, és nem tudnak több embernek segítséget nyújtani a hatóságok.

  • Megteltek a Kanári-szigeteken a menekülttáborok, szó szerint nem férnek el a migránsok

Nem lesz nyugalmi időszak, sőt, az év hátralévő részében még több illegális bevándorló érkezik majd a Kanári-szigetekre - erre számít a spanyol régió kormánya, ami most már megállás nélkül nyomja a vészcsengőt és próbál segítséget kérni a központtól, hogy meg tudja oldani a százasával érkező afrikaiak ellátását.

De mivel nem kapnak valódi támaszt, emiatt a legkisebb sziget, El Hierro befogadórendszere gyakorlatilag összeomlott. Szeptemberben első felében volt hogy pár nap leforgása alatt több mint 1300 bevándorló kötött ki ott, akiknek se ágyat, se más segítséget nem tudtak adni.

A Vöröskereszt azzal számolt, hogy egész évben körülbelül 600-an érkeznek majd oda, ehelyett dupla ennyien jöttek, ráadásul kevesebb mint egy hét alatt. A sziget kormányának segítséget kellett kérnie, hogy Tenerifére és Lanzarotéra vigyék át a bevándorlókat, mert szó szerint nem fértek el, de egyébként már a nagyobb szigetek is küzdenek a tömeggel.

Özönlenek a spanyol partokra a migránsok

Az illegális migrációs statisztika ugyanis már most rosszabb a tavalyinál. Januártól augusztus végéig több mint 14000 embert húztak partra valamelyik szigeten, miközben tavaly ugyanebben az időszakban 3000 fővel kevesebben érkeztek. Ami viszont ennél is aggasztóbb, hogy több ezer főt szeptember első felében mentettek ki a vízből.

A hatóságok azt mondják, hogy azért érkezik ennyi menekült, mert a Száhel-övezetben egyre nagyobb a bizonytalanság és az éhínség, de a marokkói földrengés is közrejátszik abban, hogy ismét megint többen próbálnak menedéket keresni Spanyolországban.

Segítségért kiált a Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek elnöke levélben kérte Pedro Sánchez ügyvivő kormányfőt, hogy segítségen megoldani az egyre súlyosabb migrációs válságot, az EU-tól pedig ugyanazt a bánásmódot követelte, mint amit az olaszországi Lampedusa kap a rá nehezedő migrációs nyomás miatt.

Nyitókép: Miguel Barreto/EPA/EFE

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!