2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Megtalálták a lezuhant pakisztáni utasszállító repülőgép feketedobozát

Megtalálták a pénteken Karacsi egyik lakónegyedére zuhant pakisztáni utasszállító repülőgép feketedobozát - jelentette be a légitársaság szóvivője szombaton.

  • Megtalálták a lezuhant pakisztáni utasszállító repülőgép feketedobozát

 

A pakisztáni légitársaság (PIA) PK8303-as járatán közlekedő Airbus A230-as típusú gép Lahorból érkezett Karacsiba, fedélzetén 91 utassal és a nyolcfős legénységgel, de a leszállás előtt lezuhant a karacsi repülőtér közelében. A szerencsétlenséget csak ketten élték túl, Zaffar Maszúd bankigazgató és Mohammad Zubair gépészmérnök.

"A feketedobozt tegnap éjjel megtalálták és továbbították a vizsgálóbizottságnak" - közölte szombaton Abdullah Hán, a légitársasági szóvivője. Benne van a fedélzeti adatrögzítő és a pilótafülke hangrögzítője is - tette hozzá.

Arsad Malik, a PIA ügyvezetője pénteken úgy nyilatkozott, hogy a pilótától kapott utolsó üzenet tanúsága szerint valamilyen műszaki probléma lépett fel. Másodpercekkel a zuhanás előtt a pilóta azt mondta a légiirányítóknak, hogy mindként hajtómű felett elveszítette az ellenőrzést. A baleset oka egyelőre tisztázatlan, de a rádióüzenet alapján hajtómű-leállásra gyanakodnak.

Szemtanúk beszámolója szerint a repülőgép több kört leírt a levegőben, mielőtt lezuhant.

Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök röviddel a szerencsétlenség után bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak, és péntek éjjel fel is állt egy négytagú bizottság. Közlésük szerint egy hónapon belül várható egy előzetes nyilatkozat a vizsgálat eredményeiről.

A gép menetrend szerint, 13 órakor szállt fel Lahorban. Sima, eseménytelen repülőút volt, amíg meg nem kezdte a leszállást Karacsi közelében, röviddel 15 óra előtt - mondta el Mohammad Zubair, az egyik túlélő a pakisztáni Geo TV-nek telefonon a becsapódás előtti percekről.

"Akkor a gép hirtelen hevesen rázkódni kezdett. Tett egy fordulatot, és a pilóta bemondta, hogy hajtóműproblémák léptek fel, és a leszállás körülményes lehet" - mondta Zubair.

"Az emberek pánikba estek, és hangosan imádkozni kezdtek" - folytatta. "A pilóta a következő 10-15 percben a levegőben tartotta a gépet, majd másodszor is bejelentette, hogy megpróbál leszállni, de a repülő lezuhant" - tette hozzá.

"Aztán hatalmas füstöt és tüzet láttam, az utasok sikoltozását és gyereksírást hallottam" - folytatta. A zuhanás után magához tért, valahogy átvergődött a sűrű füstön és roncsokon, törmelékeken keresztül, majd egyszerre azt érezte, hogy felemelik a földről és egy mentőhöz futnak vele.

Pakisztán a koronavírus-járvány miatt leállított hazai légi forgalmat csak a hét elején, az íd al-fitr ünnep előtt újította fel, amely a böjti hónap, a ramadán végét jelzi. A gép utasai közül sokan az ünnepről visszatérő családok voltak. "A legszörnyűbb és legszomorúbb, hogy teljes családok vesztek oda, amelyek együtt utaztak el az ünnepre" - mondta el Favad Ahmed Saudhri tudományos miniszter. A szerencsétlenség egyik áldozata a közösségi média és helyi sajtójelentések szerint Zara Abid ismert színésznő és díjnyertes modell.

A gép egy sűrűn lakott negyedre zuhant, amikor a helyi lakosok közül sokan egy közeli mecsetben éppen a pénteki imára gyűltek össze. Ez adhat magyarázatot arra, hogy a földön nem volt halálos áldozat, és csak nyolcan sérültek meg, többségükben nők és gyerekek. Közülük is csak három embert kellett kórházba szállítani, és a 18 romba dőlt lakás minden lakóját sikerült megtalálni.

A déli Szindh tartomány, melynek Karacsi a fővárosa, a koronavírus-járvány gócpontja Pakisztánban. Az országosan több mint 50 ezer fertőzöttből csaknem 20 ezer ott található. Az országban eddig a Covid-19-betegségben hivatalos közlés szerint 1101-en vesztették életüket.

 

 

Ketten élték túl a pakisztáni repülőgép-katasztrófát

Ketten élték túl a pénteki pakisztáni repülőgép-szerencsétlenséget - tájékoztatott Szindh tartomány egészségügyi minisztériumának egyik szóvivője, Míran Juszaf szombaton.

Pénteken még három túlélőről számoltak be, mivel egy sérült helyi lakost is az utasokhoz számoltak.

A pakisztáni légitársaság PK8303-as járatán közlekedő Airbus A230-as típusú gép Lahorból érkezett Karacsiba, fedélzetén 91 utassal és a nyolcfős legénységgel, de a leszállás előtt lezuhant a karacsi repülőtér közelében.

A pilóta röviddel az ütközés előtt technikai problémákról számolt be az irányítótoronynak. A baleset pontos oka egyelőre tisztázatlan, de a rádióüzenet alapján hajtómű-leállásra gyanakodnak.

Szemtanúk beszámolója szerint a repülőgép több kört leírt a levegőben, mielőtt lezuhant. A gép szinte letarolta a közeli lakónegyedet, 25 ház vált lakhatatlanná. A helyiek közül legalább 17-en sérültek meg, őket egy közeli kórházba szállították.

Arsad Malik, a pakisztáni légitársaság (PIA) vezetője elmondta, hogy az utasszállító repülésre alkalmas állapotban volt, minden kötelező ellenőrzést végrehajtottak rajta, és a legénységet kiképezték a vészhelyzetek kezelésére. Malik független és átlátható nyomozást ígért. Az Airbus közölte, hogy segítséget nyújt a nyomozásban.

A túlélők egyike a pakisztáni Geo TV-nek nyilatkozott a becsapódás előtti utolsó pillanatokról.

A gép rázkódni kezdett, és a pilóta figyelmeztetett, hogy gondok lehetnek a leszállással - mondta Mohammad Zubajr.

"Az emberek pánikba estek, és hangosan imádkozni kezdtek" - folytatta. "A pilóta a következő 10-15 percben a levegőben tartotta a gépet, majd másodszor is bejelentette, hogy megpróbál leszállni, de a repülő lezuhant" - tette hozzá.

Az irányítótorony és a pilóta közötti üzenetváltás szerint az első sikertelen leszállási kísérletet követően a kapitány tett egy kört, hogy újra megpróbálja földre tenni a gépet.

Az égési sérüléseket szenvedett, ám stabil állapotban lévő túlélő elmondta, hogy a becsapódást követően minden lángokban állt körülötte, és emberek sikolyait hallotta.

A szerencsétlenségben teljes családok vesztették életüket, köztük egy bankár, felesége és három gyermeke. Egyes értesülések szerint Zara Abid pakisztáni színésznő és modell is a gépen tartózkodott.

Pakisztán március közepén, a koronavírus-járvány terjedését lassítandó leállította a légi forgalmat. A belföldi járatokat ezen a héten, nem sokkal a ramadán böjti hónap végét jelző többnapos ünnep előtt indította újra, egyebek között azért, hogy az egymástól sokszor messze élő családtagok ezekben a napokban együtt lehessenek. Nemzetközi járatokat a hónap végéig nem indítanak.

Az országban több súlyos repülőgép-szerencsétlenség történt az elmúlt években. 2016-ban a pakisztáni légitársaság egyik gépe lezuhant, a balesetben ötvenen vesztették életüket. 2012-ben egy kis magán légitársaság Karacsiból Iszlámábádba tartó gépe csapódott a földbe 127 ember halálát okozva. 2010-ben egy Airbus zuhant le Iszlámábád közelében, a gép 152 utasa meghalt a szerencsétlenségben.

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: Mi vagyunk a wokebusters + videó

Szánthó Miklós: Mi vagyunk a wokebusters + videó

A CPAC Hungary célja nem kisebb, minthogy megszervezzük az antiglobalista erők globális koalícióját - jelentette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Konzervatív Politikai Akció Konferencia csütörtöki nyitónapján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!