2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 15:05

Külföld

Megszorítások ellen tiltakoznak a székelyföldi polgármesterek

A magas költségvetési hiány miatt a bukaresti kabinet megszorító intézkedéseket jelentett be. Az adómódosításokról még nem döntöttek, de a hírek szerint például megtépáznák a kis- és középvállalkozásokat, és fennáll annak is a kockázata, hogy cégek mennek csődbe, munkahelyek szűnnek meg.

  • Megszorítások ellen tiltakoznak a székelyföldi polgármesterek

A román kormány a közigazgatási rendszer megreformálását is célul tűzte ki. Az intézkedések több százezer betöltetlen közalkalmazotti állás felszámolását, intézmények összevonását vagy megszüntetését is jelentik. Ennek egyik legnagyobb vesztese a kultúra lenne. A takarékossági tervezet miatt a székelyföldi polgármesterek és kulturális intézményvezetők komoly tiltakozásba kezdtek. Petíciókkal és közös nyilatkozatokkal próbálnak hangot adni nemtetszésüknek.

A tervezet szerint az önkormányzatok bevételeik legfeljebb 7 és fél százalékát költhetnék a kultúra, a sport és az egyház támogatására. Hargita megye legnagyobb városa, Csíkszereda esetében ez például mintegy 9 milliárd forintnyi összeget jelentene, ami szinte nyolcvanszor kevesebb, mint a korábbi évek támogatásai.

A romániai magyar kisebbség számára a kulturális és egyházi intézmények jelentik az identitástudat és az értékmegőrzés egyik alappillérét. Ezt a kormány mostani lépése veszélybe sodorná, több magyar kulturális intézménnyel együtt. Ugyanis a kulturális és sportlétesítményeket minden kisvárosban a helyi önkormányzatok működtetik. Így az anyagi források drasztikus csökkentése akár ezek bezárásához is vezethet.

A székelyudvarhelyi kulturális intézményvezetők nyilatkozatban kérik a kormányt, hagyjon fel a kultúra kivéreztetésével, és kezdjen párbeszédet az érintettekkel. A csíkszeredai színház petícióját eddig közel 10 ezren írták alá. Ebben azt kérik a kormánytól, ne pusztítsa el a kultúrát! A vonatkozó tervezet életbe lépése szerintük a színház és a város más kulturális intézményeinek a létét veszélyezteti.

Romániában jövő évben több választást is tartanak. A magas költségvetési hiány miatt tervezett megszorító intézkedések nemcsak a lakosság körében, de a két kormánypárt berkeiben is feszültséget keltettek. Egyes politikai elemzők szerint Románia egy, a 2009-eshez hasonló válságot él meg. Ráadásul most a románok már jóval kevésbé elfogadóak az áldozatvállalást illetően. A mai román társadalom már nehezebben emészti meg a gazdasági visszaesést, az életszínvonal csökkenését. Így előfordulhat, hogy egyik kormányzó erő sem tudja megtartani jelenlegi támogatottságát. A legsötétebb forgatókönyv szerint akár a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség is nyertesen jöhet ki a jövő évi választásokból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!