2023. 09. 29. Péntek Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Megszavazták az uniós kötelező migránskvótát

Megszavazták az Unióban a kötelező migránskvótát. Minden országba illegális bevándorlókat akarnak áttelepíteni, így Magyarországra is. Aki nem fogadja be a migránsokat, azt Brüsszel megbünteti. Minden visszautasított migráns után büntetésként 22 ezer eurót, azaz 8 millió forintot kell fizetni.

  • Megszavazták az uniós kötelező migránskvótát

Tizenkét órán keresztül vitáztak az uniós belügyminiszterek Luxemburgban. A maratoni hosszúságú ülés végén a tárcavezetők úgy döntöttek: kötelezővé tennék a migránsok kötelező szétosztását a tagállamok között.

„Innentől kezdve tehát, hogyha ez a jogalkotási folyamat végigmegy, a tagállamoknak nem lesz beleszólása abba, hogy pontosan kik is fognak élni az ő területükön. Hanem egy uniós elosztási mechanizmus révén lényegében maguk az illegális migránsok vagy az őket Európába szállító embercsempészek fogják eldönteni azt, hogy Európában kik laknak” – hangsúlyozta a döntés kapcsán Rétvári Bence.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: hazánk Lengyelországgal együtt végig ellenezte a javaslatot.

Bár a megállapodás lehetővé teszi, hogy a tagországok megtagadják a befogadást, azonban ez esetben fizetniük kell az Uniónak. Minden egyes bevándorló után 22 ezer eurót, azaz 8 millió forintot.

A politikus továbbá aránytalannak nevezte a határnál történő eljárások mértékét is. Rétvári Bence emlékeztetett: Magyarország többször kérte, hogy az EU járuljon hozzá a határvédelem költségeihez.

„Míg más országoknak csak pár százalékát kell vállalniuk az összes határ menti eljárásnak és kapacitásnak, addig Magyarország majdnem a harmadát biztosítja az összes európai uniós kapacitásnak” – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a döntés után emlékeztetett: 2016-ban Ujhelyi István még az MSZP-DK európai parlamenti delegációjának vezetőjeként azt állította: az unió kötelező kvótarendszerének elképzelése semmi más, csak álprobléma.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán rámutatott: Brüsszel visszaél a hatalmával és erőszakkal akar Magyarországból bevándorlóországot csinálni.

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője Híradónknak értékelte a kialakult helyzetet:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hogy lettek az egykor gyűlölt hitelminősítők a magyar kormány barátai?

Hogy lettek az egykor gyűlölt hitelminősítők a magyar kormány barátai?

Nagyot fordult a világ a nemzetközi hitelminősítő intézetek és a kormány körül mostanság. Akik végigkövették a 2010-es évek gazdaságpolitikai momentumait, talán még emlékezhetnek, a 2011–12-es euróválság és finanszírozási nehézségek idején a hárombetűs intézmény, az IMF után csak a Moody’s, a Fitch Ratings vagy a Standard and Poor’s neve csengett keserűbben a kormányzati kommunikációban, miután azok sorra minősítették le a magyar szuverén adósosztályzatot, egészen a bóvli kategóriába visszavágva. Mindez már a múlt, ezúttal nincs bóvli, helyette csupa-csupa pozitív kilátás. Elemző magyarázza el az okokat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Rémálommá váltak a mindennapok a munkácsi magyar iskolában

Rémálommá váltak a mindennapok a munkácsi magyar iskolában

Egy hónapja tart a rémálom, nem csak a tanároknak, az egész iskola minden napja ekörül forog – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola egyik tanára annak kapcsán, hogy az új tanév már az ukránosítás légkörében zajlik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!