2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Megszavazták a brexit elhalasztását

Megszavazta a brexit elhalasztását a brit parlament. A jelentős többséggel elfogadott indítvány szerint a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy tárgyaljon az Európai Unióval a március 29-i kilépési dátum elhalasztására. Theresa May kormányának egy hete van arra, hogy megállapodjon Brüsszellel. A huszonhét tagállam vezetői a jövő heti uniós csúcstalálkozón döntenek a britek kéréséről.

  • Megszavazták a brexit elhalasztását

A brexit elhalasztásának több forgatókönyvéről is szavaztak a képviselők a brit alsóházban. Elutasították a többi közt a második népszavazás lehetőségét is, azt, hogy a kormánytól a parlament vegye át az irányítást, valamint azt a munkáspárti előterjesztést is, ami a kilépési feltételek újratárgyalását tette volna lehetővé. Utolsóként a kormány javaslata került a politikusok elé, amivel a kabinet a halasztásról szóló tárgyalásokhoz kérte a képviselőház jóváhagyását.

„Az igenek száma 412, a nemek száma 202 – az igenek nyertek” – jelentette be John Barcow, a brit parlament házelnöke.

Ezzel Theresa May kormányának minél előbb meg kell kezdenie az egyeztetéseket Brüsszellel, a huszonhetek ugyanis március 21-22-i uniós csúcson döntenek a közös válaszról.

Az Európai Unió korábban figyelmeztette a briteket: csak akkor hagyja jóvá a kilépés elhalasztását, ha a brit kormány elér valamifajta egyezményt. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azonban csütörtökön már arra kérte a tagállamok vezetőit, legyenek nyitottak a brexit akár hosszabb elhalasztására is, ha ezzel segíthetnek a brit kormány újabb stratégiájának kidolgozásán.

Korábban több uniós tagállami vezető utalt arra, hogy nem akadályoznák meg a halasztást, a rendezetlen brexitet ugyanis mindenképpen szeretnék elkerülni.

„Ha az Egyesült Királyság továbbra is el akarja hagyni az Európai Uniót, ráadásul rendezetten, akkor ez az egyezmény, ami mindezt szabályozza, az egyetlen lehetséges és elfogadható ebben az esetben” – mondta Michel Barnier, az Eu brexit-ügyi főtárgyalója.

Kedden a képviselőház azonban másodszor is elutasította Theresa May megállapodástervét, szerdán pedig annak lehetőségét, hogy bármilyen körülmények között is rendezetlenül hagyja el ez EU-t. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője szerint az elmúlt napok sikertelen szavazásai a kormány kudarcát jelzik.

„Miután láttuk az elmúlt napokban, hogy a kormány milyen káoszba került, és vereséget szenvedett, most mindannyiunk előtt itt a lehetőség, ami egyben felelősség is, hogy megoldást találjunk arra a válságra, ami előtt áll az országunk, miközben a kormány kudarcot vallott ebben a feladatban. Megkezdtük az egyeztetéseket több képviselővel is, hogy konszenzust és kompromisszumot találjunk, ami megfelel az ország igényeinek. Az elmúlt pár nap miatt azonban több felelősség is terheli a miniszterelnököt. Először is, hogy nyilvánosan ismerje el, hogy mind az ő javaslata, mind a megállapodás nélküli kilépés már nem lehetőség. Ismételten támogatjuk egy újabb népszavazás kiírását, nem politikai, hanem inkább valóságos megoldásként” – mondta Jeremy Corbyn.

Theresa May miniszterelnök harmadszor is megpróbálja elfogadtatni a megállapodástervezetét még a jövő héten, ha akkor is kudarcot vall, egy hosszabb halasztásra lesz szükség – amennyiben ezt a március 21-22-i uniós csúcstalálkozón a tagállamok is elfogadják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!