2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Megpróbálnák a közös kormányzást a Demokraták az Öt Csillag Mozgalommal

Nicola Dzingaretti ezt az államfővel való egyeztetése után jelentette ki, hozzátéve: az új kormány teljesen új politikai és társadalmi idényt kell elindítson Olaszországban. Matteo Salvini, a bevándorlás-ellenes Liga vezetője szerint mindkét tömörülésnek a hatalom birtoklása helyett az olasz emberek érdekét kellene szem előtt tartania.

  • Megpróbálnák a közös kormányzást a Demokraták az Öt Csillag Mozgalommal

2 napja próbál közös nevezőre jutni az ellenzéki Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom, hogy egy koalíciós kormány alakításával megszerezzék a többséget az olasz parlamentben. A főbb kérdésekben és a miniszterelnök személyében már sikerült megállapodniuk; kormányfőnek ismét Giuseppe Contét jelölik.

A parlamenti pártok vezetői ma délután járultak az államfő elé, hogy ismertessék álláspontjukat. A demokraták vezetője, Nicola Zingaretti közölte: készen áll kormányt alakítani az Öt csillaggal, de hangsúlyozta: Giuseppe Conte lesz az egyetlen közös eleme a korábbi és az újonnan létrehozandó kormánynak, minden másban változásra van szükség az országban.

A kormányfő-helyettesi posztot eddig az Öt Csillag vezetője töltötte be, aki továbbra is megtartaná a tisztséget. Luigi Di Maio ugyanakkor abszurdnak nevezte, hogy a két párt közti egyeztetés neveken bukjon meg.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga vezetője szerint mindkét tömörülésnek a hatalom birtoklása helyett az olasz emberek érdekét kellene szem előtt tartania. A belügyminiszter leszögezte: az ő pártja az egyetlen, amely nem fél az emberek szavazataitól. A politikus figyelmeztetett: ha az Öt Csillag és a Demokrata párt alakít koalíciót akkor biztosan megnyitják a kikötőket a civil szervezetek migránsmentő hajói előtt. Salvini bevándorlásellenes intézkedéseinek köszönhetően az elmúlt egy éveben visszaesett az Olaszországba érkező migránsok száma.

Ha nem születik megállapodás a kormánykoalícióról, akkor az elnök ügyvivő kormányt nevez ki, és új szavazást ír ki. A voksolást pedig egyedül csak Ligának kedvezne, amely jelenleg a legnépszerűbb párt Olaszországban.

Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!