2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Megpróbálnák a közös kormányzást a Demokraták az Öt Csillag Mozgalommal

2019. augusztus 28., szerda 18:30

Nicola Dzingaretti ezt az államfővel való egyeztetése után jelentette ki, hozzátéve: az új kormány teljesen új politikai és társadalmi idényt kell elindítson Olaszországban. Matteo Salvini, a bevándorlás-ellenes Liga vezetője szerint mindkét tömörülésnek a hatalom birtoklása helyett az olasz emberek érdekét kellene szem előtt tartania.

2 napja próbál közös nevezőre jutni az ellenzéki Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom, hogy egy koalíciós kormány alakításával megszerezzék a többséget az olasz parlamentben. A főbb kérdésekben és a miniszterelnök személyében már sikerült megállapodniuk; kormányfőnek ismét Giuseppe Contét jelölik.

A parlamenti pártok vezetői ma délután járultak az államfő elé, hogy ismertessék álláspontjukat. A demokraták vezetője, Nicola Zingaretti közölte: készen áll kormányt alakítani az Öt csillaggal, de hangsúlyozta: Giuseppe Conte lesz az egyetlen közös eleme a korábbi és az újonnan létrehozandó kormánynak, minden másban változásra van szükség az országban.

A kormányfő-helyettesi posztot eddig az Öt Csillag vezetője töltötte be, aki továbbra is megtartaná a tisztséget. Luigi Di Maio ugyanakkor abszurdnak nevezte, hogy a két párt közti egyeztetés neveken bukjon meg.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga vezetője szerint mindkét tömörülésnek a hatalom birtoklása helyett az olasz emberek érdekét kellene szem előtt tartania. A belügyminiszter leszögezte: az ő pártja az egyetlen, amely nem fél az emberek szavazataitól. A politikus figyelmeztetett: ha az Öt Csillag és a Demokrata párt alakít koalíciót akkor biztosan megnyitják a kikötőket a civil szervezetek migránsmentő hajói előtt. Salvini bevándorlásellenes intézkedéseinek köszönhetően az elmúlt egy éveben visszaesett az Olaszországba érkező migránsok száma.

Ha nem születik megállapodás a kormánykoalícióról, akkor az elnök ügyvivő kormányt nevez ki, és új szavazást ír ki. A voksolást pedig egyedül csak Ligának kedvezne, amely jelenleg a legnépszerűbb párt Olaszországban.

Hír TV 

x
Rendkívüli hír