2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Megosztott a társadalom, ezúttal a maradásról írnának ki népszavazást

Fél évvel Nagy-Britannia unióból való kilépése előtt a brit társadalom továbbra is megosztott a kilépéssel kapcsolatban. Az ellenzéki munkáspárt legutóbbi kongresszusán úgy határozott, hogy egy újabb népszavazást kezdeményeznek a szigetországban. Ezúttal a maradás mellett.

  • Megosztott a társadalom, ezúttal a maradásról írnának ki népszavazást

Alig több mint fél év van hátra addig, amíg Nagy-Britannia kilép az EU-ból. A 2016-os népszavazáson 17.4 millióan vagyis a szavazók 52 százaléka voksolt a távozás, míg 16 millióan a maradás mellett. Ez a szavazók 48 százaléka. Több mint két évvel a népszavazás után is megosztott a brit közvélemény a kérdésben. A legnagyobb ellenzéki párt, a Munkáspárt kedden arról döntött, hogy újabb népszavazást kezdeményeznek.

„Szomorú lesz az élet, ha lesz brexit. Úgy vélem, hogy a kultúra miatt is szükségünk van arra, hogy az európai közösség tagjai legyünk. Például tanulnunk kell egymástól” – véli egy munkáspárti szimpatizáns.

Sokan azért aggódnak, hogy mit hoz majd a jövő a brexit után. „Remélem, hogy nem kell elképzelnem az életemet a brexit után, újdonsült anyaként. Tényleg remélem, hogy Nagy-Britannia összefog és úgy dönt, hogy marad az unióban, mert ez a legjobb az országunknak és a gyermekeinknek is” – mondta egy másik Munkáspártor támogató brit.

Vannak, akik abban reménykednek, hogy az Egyesült Királyság gazdasága és kereskedelme a kilépés után is lendületben marad.

„Úgy vélem, hogy az egyeztetések folynak. Sok a kivetített félelem, az emberek azt hiszik, hogy valami borzalmas dolog fog történni. Leszakad az ég, eljön a világ vége, ha nem lesz megállapodás. De vannak szabályok a világon a kereskedelemhez. Senki sem fog elsétálni előlünk a kereskedelemben” – véli egy munkáspárti tag.

A brexit nem csak a brit társadalmi és politikai életet osztja meg, de magát a Munkáspártot is. Az ellenzéki párt egyik fele egy új népszavazás kiírását kezdeményezi.

„Remélem, hogy novemberben vagy decemberben a parlament népszavazást ír ki, amit jövőre meg is tarthatunk és az eredménye az lesz, hogy Nagy-Britannia maradhat az unióban” – mondta Andrew Adonis, a Munkáspárt parlamenti képviselője.

Liverpool polgármestere szerint a város egyik ikonja is a maradás mellett állna, ha még élne. „Tudom, hogyha John Lennon élne azt mondaná: szavaznunk kell, hogy Európában maradhassunk, hogy az EU részei maradjunk” – mondta Joe Anderson.

Nagy-Britannia akár van megállapodás, akár nincs, magyar idő szerint 2019. május 30-án éjjel kilép az EU-ból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!