2023. 09. 23. Szombat Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

2x2 néha öt

Következik:

Poltikai hobbista 21:15

Külföld

Megosztja a tagállamokat a magyar és a lengyel vétó

Élesen bírálta a költségvetési vétó miatt Magyarországot és Lengyelországot a holland kormányfő. A Szabadságpárt elnöke azonban védelmébe vette Orbán Viktort, sőt hősnek nevezte a magyar miniszterelnököt. Csehország ezúttal elpártolt a V4-ektől, de Szlovénia kiállt Budapest és Varsó mellett.

  • Megosztja a tagállamokat a magyar és a lengyel vétó

Bár a júliusi EU-csúcson egyetértettek a tagállamok vezetői az uniós kifizetések kérdésében, egyes országok csak a megfelelő pillanatot vártak, hogy felrúghassák a megállapodást. Ezt az alkalmat az Európai Parlament múlt heti állásfoglalása szolgáltatta.

Az úgynevezett "takarékos 4-ek" a pénzügyi források elosztását az EP-hez hasonlóan jogállamisági feltételeihez kötnék.

A holland miniszterelnök nemtetszését fejezte ki, amiért Magyarország és Lengyelország megvétózta a kifizetések feltételekhez kötését.

Mark Rutte a képviselőházban úgy fogalmazott, Hága számára a jogállamisági kompromisszum a minimum, amelyből nem engedhetnek.

A miniszterelnök szavaira a holland Szabadságpárt elnöke reagált, aki védelmébe vette a magyar miniszterelnököt.

A bevándorlásellenes politikus hozzátette, a Rutte miniszterelnök példát vehetne Orbán Viktorról, és reményét fejezte ki, hogy egyszer Hollandiának is lesz olyan vezetője, mint amilyen jelenleg Magyarországnak van.

Sokan a Sebastian Kurz osztrák kancellár által vezetett Néppártból sem értenek egyet a magyar-lengyel döntéssel. Othmar Karas EP-képviselő szerint a Fidesz nem zsarolhatja meg az Uniót, ha mégis erre kerülne sor, akkor az Európai Néppártnak ki kell zárnia soraiból a nagyobbik magyar kormánypártot.

A V4-egységre is hatással volt a budapesti és a varsói vétó. Csehország ugyanis ezúttal nem állt ki Magyarország és Lengyelország mellett. Prága szembement a visegrádi államokkal, és jelezte, hogy kész elfogadni az Európai Parlament és a soros német elnökség állásfoglalását, vagyis a kifizetések feltételekhez kötését.

Míg Csehország magatartása brüsszeli szempontból simulékony, addig a szlovénról ez nem mondható el. Ljubljana teljes mellszélességgel támogatja hazánkat és Lengyelországot.

Janez Jansa kormányfő levélben fordult a Közösség vezetőihez, és a nyári csúcstalálkozón született megállapodás betartására szólított fel. A miniszterelnök azt írta, a paktumot az Európai Tanács és az Európai Parlament aláássa azzal, hogy a kifizetéseket a jogállamisághoz köti.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában szereplő Fritsch Róbert szoros csatában elveszítette döntőjét, így ezüstérmet nyert szombaton a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Zelenszkij úgy táncol, ahogy Németország fütyül?

Zelenszkij úgy táncol, ahogy Németország fütyül?

Meglehetősen nagy megdöbbenést keltett a diplomáciai adok-kapok, amelynek Ukrajna és egyik legfontosabb szövetségese, Lengyelország között lehettünk tanúi a napokban – írja a Magyar Nemzet. Miért mehettek ennyire messzire az ukránok, mi állhatott Zelenszkij elnök éles szavai mögött?
Hölvényi György: Európa politikai elitje eltávolodott a normalitástól

Hölvényi György: Európa politikai elitje eltávolodott a normalitástól

A KDNP alelnöke szerint Európa politikai elitje eltávolodott a normalitástól, ez jól látszik például a háborúra és a korrupciós botrányokra adott reakciókból is. A helyzeten a közelgő EP választáson lehet csak változtatni – jelentette ki Hölvényi György, Európai Parlamenti képviselő.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!