2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Megoldódik Ukrajna gázellátási problémája a télre

Átmenetileg megoldódott a gázvita Ukrajna és Oroszország között. A két ország és az Európai Unió háromoldalú megállapodást kötött, a dokumentum garantálja Ukrajna és a térség téli gázellátását. A csapokat a Gazprom viszont csak akkor nyitja meg, ha Ukrajna kifizeti 3,1 milliárd dolláros adóssága első részletét.

A háromoldalú megállapodást csütörtökön este írta alá Ukrajna, Oroszország és az unió képviselője. Oroszország júniusban zárta el a gázcsapokat, mert Ukrajna nem tudta kifizetni a Gazprom által megemelt árat – így tovább növelte adósságát. A mostani egyezség szerint a szállítás két napon belül megindulhat. „Ez a megállapodás nemcsak Ukrajna energiabiztonságát állítja helyre, hanem lehetővé teszi a gázellátást az Európai Unió irányába is” – mondta az ukrán energiaügyi miniszter.

A Gazprom ezer köbméterenként mintegy százdolláros kedvezményt ad Ukrajnának a gáz árára a jelenleg is hatályos tarifához képest. Az Európai Bizottság leköszönő elnöke szerint a megállapodás Oroszországnak is jó, amelynek különösen az unió által bevezetett szankciók miatt jól jön a pénz. „Nem volt könnyű megállapodni, de sikerült kompromisszumra jutnunk sok kérdésben az árat és a visszafizetés ütemezését illetően” – mondta az orosz energiaügyi miniszter.

Kijevnek az év végéig ki kell fizetnie a 3,1 milliárdos gázárhátralékát, amihez pénzügyi segítséget kap az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Az IMF-fel azonban még folynak a tárgyalások, ezért lehet, hogy az Európai Uniónak kell áthidaló pénzügyi támogatást nyújtania Ukrajnának. „Ukrajna az Európai Unióval közösen biztosítja a folyamatos gázellátást. Ehhez rendelkezünk a szükséges eszközökkel, és megvan hozzá a politikai akarat is. Ukrajna és az Európai Unió nem teszi lehetővé, hogy Oroszország mindkettőnket zsaroljon egy olyan vezeték megépítésével, amely megkerüli Ukrajnát, az unió egyik kulcsfontosságú partnerét” – hangsúlyozta Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

Az ukrán miniszterelnök már korábban is bírálta a Déli Áramlat megépítését. Jacenyuk a nyáron felszólította az Európai Uniót, hogy akadályozza meg az új gázvezeték megépítését. A mostani, kompromisszumos gázmegállapodás a téli hónapokra jelent segítséget, de a fizetési garanciákat is tartalmazó, tartós egyezséget még nem sikerült megkötni.

A 2014-es, immár sokadik orosz–ukrán gázárviszály idén áprilisban, a kelet-ukrajnai összecsapásokkal párhuzamosan bontakozott ki. Az oroszok drasztikus mértékű áremelést jelentettek be az ukrán gázszállításban, amit Kijev gazdasági agressziónak bélyegzett, kijelentve, hogy a megnövelt árat nem hajlandó kifizetni. Júniusban az oroszok a felgyülemlett kifizetetlen számlák miatt felfüggesztették a gázszállítást Ukrajnának. Kijev viszont augusztusban azzal fenyegette meg Moszkvát, hogy leállíthatja az Európába irányuló gáz- és olajtranzitot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Feloszlatta háborús kabinetjét az izraeli miniszterelnök

Feloszlatta háborús kabinetjét az izraeli miniszterelnök

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő feloszlatta hétfőn háborús kabinetjét, miután Beni Ganc, a centrista Nemzeti Egység párt vezetője, volt védelmi miniszter egy héttel ezelőtt kilépett a testületből - jelentette be hétfőn a miniszterelnöki hivatal szóvivője.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!