2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Megnyerte a szekustisztek ellen indított pert Tőkés László

Jogerősen megnyerte Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az Antena 3 hírtelevízió, illetve az őt kémnek és hazaárulónak bélyegző egykori szekustisztek ellen hitelrontásért és rágalmazásért indított pert – tudatta az erdélyi Krónika pénteken az EMNT-elnök irodájának közleményét ismertetve.

  • Megnyerte a szekustisztek ellen indított pert Tőkés László

A 2014-ben indult erkölcsi kártérítési perben Románia legfelsőbb bírósága az elhúzódó fellebbezések és újratárgyalások után a fővárosi táblabíróság 2019 decemberében hozott végzését emelte jogerőre.

A Krónika felidézte: a bukaresti televízió főműsoridőben sugárzott talk show-jának 2014. szeptember 15-i adásában Filip Teodorescu, a román kommunista politikai rendőrség (Securitate) egykori tisztje, Ioan Talpes, a külügyi hírszerzés (SIE) volt vezetője, valamint az azóta csatornaigazgatóvá előléptetett Mihai Gadea műsorvezető az 1989-ben Temesváron kitört népfelkelésben dicstelen szerepet játszó Securitatét igyekeztek tisztára mosni, miközben hazaárulással és Magyarország számára végzett kémkedéssel vádolták meg a református lelkipásztort, akinek diktatúraellenes kiállása szolgált szikraként a rendszerváltó forradalom kirobbanásához.

"Filip Teodorescu kulcsszerepet játszott a felkelők elleni véres megtorlásban, hiszen Iulian Vlad, a Securitate országos parancsnoka a rendszerellenes megmozdulás elfojtásának feladatával küldte a Bánság fővárosába" - emlékeztetett az idézett közlemény.

Az egykori szekustiszt a stúdióban, míg Ioan Talpes, a SIE volt főnöke egy bejátszásban rágalmazta meg Tőkés Lászlót. A műsort "moderáló" Mihai Gadea meg sem próbálta bizonyításra bírni őket, sem reagáltatni az érintettet az elhangzó súlyos vádakra. Ezért Tőkés László őt és a televíziót is perbe hívta.

A jogerős ítélet a tévétársaságot és munkatársát egyetemlegesen 10 ezer lej (770 ezer forint), a ma 84 éves Teodorescut pedig 15 ezer lej kártérítés megfizetésére kötelezte. A felperes jogi képviselője szerint a 79 éves Talpes "megúszta", mert ő úgymond "csak" bejátszásban rágalmazta Tőkés Lászlót.

Kincses Előd ügyvéd hozzátette: 40 ezer euró (14,8 millió forint) volt Tőkés László eredeti jóvátételi igénye.

"Végül a legfelső bíróság nem vette figyelembe azt az érvet, hogy a temesvári forradalom megindítóinak rágalmazása, az áldozatok emlékének meggyalázása, az egykori román-magyar szolidaritás megcsúfolása, a kiemelkedő történelmi események hamis színben való feltüntetése nem lehet csupán egy banális sajtóvétség. A Tőkés Lászlónak megítélt kártérítés jelképesnek mondható, de a lényeg magán a hitelrontókat, rágalmazókat, hamisítókat elmarasztaló ítéleten van"

- összegezte az EMNT-elnök irodájának közleménye.

Fotó: Az EMNT sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!