2019. november 15.,
péntek, Albert, Lipót napja

Meglepő véleménnyel rukkolt elő az oxfordi imám

Hír TV

2018. augusztus 14., kedd 10:16, frissítve: kedd 11:03

Boris Johnson mellé állt a burkavitában az oxfordi imám, aki egyenesen be is tiltaná a burka viselését, ami szerinte nem része az iszlám előírásainak, számol be a Mandiner.

Nem kell bocsánatot kérnie Boris Johnsonnak a muszlim női viseletről szóló kijelentése miatt, mely szerint az arcukat burkával takaró nők olyanok, mint a postaládák – közölte az oxfordi muszlim közösség imámja, Taj Hargey.

Az imám szerint Johnson szavai szerencsétlenek voltak, de a burka és a nikáb „gyalázatos elemei egy trendi teológiának, ami a vallási szélsőségesség és a militáns iszlám felé vezet”.

Hargey szerint az arc eltakarása „nem muszlim”, iszlám előtti törzsi időkből származó jelenség, ami „nemek közötti egyenlőtlenséghez és a közösségi összetartozás akadályozásához” vezet.

Az imám szerint az a kérdés, hogy miért engedik meg a liberális demokráciában az arc nyilvános eltakarását, és hogy a „közösségi anonimitás” e formája alapvető emberi jognak számít-e. Hargey szerint az arc eltakarását előírók meghamisítják az iszlám vallást.

Taj Hargey úgy látja: a „fehér liberálisok” meghajolnak az iszlám fanatikusok előtt a gyarmati és birodalmi múltból származó bűntudatuk miatt.

A történet csavarja az, hogy míg Boris Johnson a postaládás hasonlata mellett egyébként azt fejtette ki, hogy nem ért egyet a Dániában bevezetett burkatilalommal, addig az oxfordi muszlim imám éppen a burka betiltása mellett foglal állást. Hargey szerint ugyanis a burkát leginkább szexuálisan frusztrált férfiak találták ki, nem pedig Isten akarja viselésüket, mert így kívánták kontrollálni a nőket.

Kitart kijelentései mellett

Boris Johnson kijelentései nagy visszhangot keltettek, a Konzervatív Párt vezető politikusai közül sokan bírálták, Theresa May kormányfő és a párt elnöke, Brandon Lewis bocsánatkérésre is szólította fel. A miniszterelnök egyértelműen sértőnek nevezte Johnson szavait. A párton belüli muszlim fórum alapítója, Mohamed Sheikh, a brit törvényhozás felső kamarája, a Lordok Háza tagja sürgette, hogy Johnsont zárják ki soraikból. Ő azonban kitart kijelentései mellett, és egyelőre nem hajlandó bocsánatot kérni.