2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Megkezdték az új fegyvertartási törvény kidolgozását

Megkezdte az új fegyvertartási törvény kidolgozását a Fehér Ház. Az amerikai elnök helyettesét, Joe Biden alelnököt kérte fel, hogy január végéig dolgozza ki a tervezetet. A connecticuti Newtownban közben csendes főhajtással emlékeztek meg az egy héttel ezelőtti iskolai mészárlás áldozatairól. Az Amerikai Fegyvergyártók Szövetsége ugyanakkor arra szólította fel az amerikai kormányzatot, hogy fegyveres őrséget állítson fel minden iskolában.

Huszonhatszor kongatták meg a harangokat Newtownban és környékén a múlt pénteki 26 áldozat tiszteletére. A texasi és a kansasi kormányzó felkérte a templomokat, hogy hasonló módon emlékezzenek meg az iskolai mészárlásban életét vesztett húsz diákról és hat tanárról. Newtownban a városi karácsonyfa mellett létesített emlékhelyet rengetegen keresik fel.

Barack Obama a mészárlás színhelyére látogatva már múlt héten kijelentette, hogy változásokra van szükség. Washingtonba visszatérve azonnal felkérte helyettesét, hogy kezdje meg a fegyvertartási szabályozás újrafogalmazását.

– Az elnök határozottan kitart ígérete mellett, hogy tettekre van szükség, és cselekedni fogunk, hogy életeket mentsünk meg. Nekünk intézkednünk kell, és sok dolgot kell megbeszélnünk – mondta Joe Biden.

A kormányzat törekvését támogatják a vallási csoportok is, amelyek a „szeresd az embereket és ne a fegyvereket” szlogennel kampányolnak a fegyvertartás feltételeinek megszigorítása mellett. Az Amerikai Fegyvergyártók Szövetsége ugyanakkor azt kezdeményezi, hogy inkább minden iskolába állítsanak fegyveres őrséget.

– Gondolkodjanak el azon, hogy vigyázunk a pénzre, fegyveres őrök őrzik a bankokat, az amerikai repülőtereket, a közigazgatási intézményeket, az erőműveket, a bíróságokat, még a stadionokat is. Gondoskodunk az elnök fegyveres védelméről, de ez a társadalom mindennap védtelenül hagyja a gyerekeket, amivel a szörnyetegek és a gyilkosok tisztában vannak és amit kihasználnak – mondta az Amerikai Fegyvergyártók Szövetségének lobbistája, Wayne La Pierre.

A lobbista sajtóértekezletét egy férfi zavarta meg, aki transzparensén gyermekgyilkossággal vádolta meg a fegyvergyártókat.

Az amerikai média szerint a törvénymódosítást eddig határozottan elvető képviselők közül többen is hajlandóak a párbeszédre. A Batman-film egyik bemutatóján végrehajtott mészárlás után az amerikaiak 52 százaléka támogatta a szigorúbb szabályozást, a mostani lövöldözést követően pedig 195 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben cselekvésre szólították fel a kormányzatot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre

A forint árfolyama csütörtök reggelre alig változott az euróval és a svájci frankkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, a dollár ellenében viszont 0,3 százalékkal erősödött.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!