2020. augusztus 7.,
péntek, Ibolya napja

Megkezdte munkáját Genfben a szíriai Alkotmányozó Bizottság

2019. október 31., csütörtök 16:06

Nyolc és fél év véres háború után tárgyalóasztalhoz ültek a szíriai konfliktusban érintett felek képviselői Svájcban. A Szíriai Alkotmányozó Bizottság célja, hogy lehetővé tegyék a békés együttélést a közel-keleti országban. Az ENSZ genfi épülete előtt kurd demonstrálók gyűltek össze, hogy az észak-szíriai török offenzíva ellen tüntessenek.

Számos televízió élőben közvetítette a történelmi pillanatot, amikor nyolc és fél évvel a véres polgárháború kezdete után szerdán megkezdte munkáját a szíriai alkotmányozó bizottság. A svájci Genfben ültek tárgyalóasztalhoz a szíriai kormány és az ellenzék képviselői, hogy olyan alkotmányt dolgozzanak ki, ami lehetővé teszi a békés együttélést. A közel-keleti országban az elmúlt évek pusztítása arányaiban nagyobb volt mint amit Európa a második világháborúban szenvedett el.

„Az új alkotmány megnyithatja az utat a szeretett otthonunkat súlytó krízis politikai megoldása előtt. Csak a jóhiszeműség, az erős akarat és a világos elhatározás viheti sikerre ezt a törekvést, ami során keményen kell dolgoznunk azért, hogy megőrizzük országunk egységét, szuverenitását és függetlenségét”

– kezdte beszédét a Bizottság szír kormány által delegált társelnöke, aki figyelmeztetett, a terrorizmus elleni harc ezzel nem szűnik meg Szíriában.

A Bizottság felállításáról 2018 januárjában döntöttek az érdekelt felek, akik ígéretet tettek arra, hogy Szíria jövője érdekében együttműködnek. Céljai közé tartozik, hogy a közel-keleti országban az ENSZ felügyeletével szabad és igazságos választásokat szervezzenek.

Nem mindenki osztozik azonban a Bizottság felállása miatti lelkesedésben. Az ENSZ genfi székhelye előtt kurd tüntetők gyűltek össze, akik a világszervezet hallgatása ellen tiltakoztak az észak-szíriai török offenzíva kapcsán. A demonstrálók Erdogan-ellenes transzparenseket tartottak, és a török elnököt szidalmazó szlogeneket skandáltak, ((02:27)) néhányan pedig az épület kapujához kötötték magukat.

„Egy hónappal ezelőtt Törökország megtámadta a szíriai Kurdisztánt. Ma pedig megtartják ezt a találkozót az ENSZben, amire nem hívták meg a kurd és szír feleket. Saját maguk között szerveznek tárgyalást, míg Erdogan szabadon támadja Észak-Szíriát, számos ember halálát okozva. Ezért vagyunk itt”

– mondta ez a kurd politikai menekült.

A kurd tüntetők azt is sérelmezik, hogy bár a Bizottság tagjai között vannak kurdok, a törökök által terroristáknak tartott, kurd milíciákból álló Szír Demokrata Erők képviselői nem vesznek részt a képviselők munkájában.

HírTV