2023. 02. 05. Vasárnap Ágota, Ingrid napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Megkezdődött az előrehozott választás Ausztriában

Megkezdődött az előrehozott parlamenti választás Ausztriában. A szavazásra jogosultak az osztrák szövetségi parlament alsóházának, a nemzeti tanácsnak 183 tagját választják meg. Felmérések szerint a győzelemre a Sebastian Kurz vezette jobboldali Osztrák Néppárt a legesélyesebb, a második legnépszerűbb a Szociáldemokrata Párt, mögöttük áll az Osztrák Szabadságpárt, de a negyedik helyen lévő Zöldek is bekerülhetnek a parlamentbe.

  • Megkezdődött az előrehozott választás Ausztriában

Reggel hét órakor nyitottak meg az első szavazóhelyiségek az osztrák tartományokban. Az előrehozott választásokat a májusi kormányválság kirobbanása után írták ki Ausztriában.

Az Osztrák Szabadságpárt elnökéről súlyosan kompromittáló videófelvétel került nyilvánosságra. Heinz-Christian Strache a botrány miatt lemondott, a koalíció pedig felbomlott és ideiglenes kormány vette át az ország irányítását.

A korábbi kancellár, Sebastian Kurz, aki a botrány után ugyancsak elbukott egy bizalmi szavazást, a felmérések szerint nem veszített népszerűségéből. Sőt a választók többsége úgy látja: Kurz pártja, a jobboldali Néppárt és a Szabadságpárt összességében jól kormányozta az országot: határozottan lépett fel az illegális bevándorlással szemben, és kedvező adóreformot fogadott el.

Sokkal inkább szempont a legtöbb ember számára, hogy stabil vezetése legyen az országnak, az előző kormány ugyanis mindössze 17 hónapig tudta biztosítani hatalmát.  Emellett pedig a mostani voksoláson a klímaváltozás jelenti a legfőbb témát, az utóbbi hónapok rendszeres környezetvédelmi tüntetései az osztrák zöldeknek segítettek, akik az előrejelzések szerint a mandátumoknak akár a 12 százalékát is megszerezhetik, pedig két évvel ezelőtt még az 5%-os bejutási küszöböt sem sikerült elérniük.

Abszolút többségre egyik párt sem számít, ezért nagy esélye van egy újabb koalíciós kormánynak. Nagy valószínűséggel azonban a jobboldali Osztrák Néppárt fogja kapni a legtöbb képviselői helyet, így az azt vezető Sebastian Kurz visszatérhetne a kancellári székbe.

Elemzők szerint ha ismét az Osztrák Szabadságpárttal alakít kormányt, az garancia lehet arra, hogy Ausztria, a visegrádi országok szövetségeseként, kitart bevándorlásellenes álláspontja mellett.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!