2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Megkezdődött az előrehozott választás Ausztriában

Hír TV

2019. szeptember 29., vasárnap 12:23

Megkezdődött az előrehozott parlamenti választás Ausztriában. A szavazásra jogosultak az osztrák szövetségi parlament alsóházának, a nemzeti tanácsnak 183 tagját választják meg. Felmérések szerint a győzelemre a Sebastian Kurz vezette jobboldali Osztrák Néppárt a legesélyesebb, a második legnépszerűbb a Szociáldemokrata Párt, mögöttük áll az Osztrák Szabadságpárt, de a negyedik helyen lévő Zöldek is bekerülhetnek a parlamentbe.

Reggel hét órakor nyitottak meg az első szavazóhelyiségek az osztrák tartományokban. Az előrehozott választásokat a májusi kormányválság kirobbanása után írták ki Ausztriában.

Az Osztrák Szabadságpárt elnökéről súlyosan kompromittáló videófelvétel került nyilvánosságra. Heinz-Christian Strache a botrány miatt lemondott, a koalíció pedig felbomlott és ideiglenes kormány vette át az ország irányítását.

A korábbi kancellár, Sebastian Kurz, aki a botrány után ugyancsak elbukott egy bizalmi szavazást, a felmérések szerint nem veszített népszerűségéből. Sőt a választók többsége úgy látja: Kurz pártja, a jobboldali Néppárt és a Szabadságpárt összességében jól kormányozta az országot: határozottan lépett fel az illegális bevándorlással szemben, és kedvező adóreformot fogadott el.

Sokkal inkább szempont a legtöbb ember számára, hogy stabil vezetése legyen az országnak, az előző kormány ugyanis mindössze 17 hónapig tudta biztosítani hatalmát.  Emellett pedig a mostani voksoláson a klímaváltozás jelenti a legfőbb témát, az utóbbi hónapok rendszeres környezetvédelmi tüntetései az osztrák zöldeknek segítettek, akik az előrejelzések szerint a mandátumoknak akár a 12 százalékát is megszerezhetik, pedig két évvel ezelőtt még az 5%-os bejutási küszöböt sem sikerült elérniük.

Abszolút többségre egyik párt sem számít, ezért nagy esélye van egy újabb koalíciós kormánynak. Nagy valószínűséggel azonban a jobboldali Osztrák Néppárt fogja kapni a legtöbb képviselői helyet, így az azt vezető Sebastian Kurz visszatérhetne a kancellári székbe.

Elemzők szerint ha ismét az Osztrák Szabadságpárttal alakít kormányt, az garancia lehet arra, hogy Ausztria, a visegrádi országok szövetségeseként, kitart bevándorlásellenes álláspontja mellett.

Hír TV