2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Megkezdődött a Trump elleni eljárás tárgyalása

Hír TV

2020. január 22., szerda 11:57

Tanúk beidézése mellett érvelt és tisztességes tárgyalást sürgetett az amerikai felsőház hírszerzési bizottságának elnöke a Trump elleni vádemelési eljárás során, amelyet kedden kezdtek el. A Davosban tartózkodó amerikai elnök boszorkányüldözésnek nevezte a procedúrát.

Megkezdték Donald Trump ellen az alkotmányos felelősségre vonási eljárást.

Az első napon, már a szabályok megvitatása is nézeteltérést okozott a demokrata és a republikánus képviselők között. A tárgyalás alatt igen szigorú előírások vonatkoznak a résztvevőkre, nem használhatnak például mobiltelefont, és nem szólhatnak közbe. A nap legélesebb vitája azonban a tanúk beidézése körül robbant ki. A republikánus többségű szenátus több demokrata párti kezdeményezés napirendre vételét leszavazta, így a további bizonyítékok benyújtása, és a tanúk beidézése nehezebb lesz. Chuck Schumer a demokraták szenátusi frakciójának vezetője azzal vádolta meg a republikánusokat, hogy tisztességtelen eljárást akarnak.

Készen állunk, hogy benyújtsuk a tanulmányt - hangsúlyozta a hírszerzési bizottság elnöke.

A folyamat első szakaszában megvizsgálják, hogy az elnökkel szemben felhozott vádak elég alaposak-e ahhoz, hogy a szenátus is foglalkozzon velük.

Majd következhetnek a demokrata képviselők, és a Donald Trump védelmét ellátó jogászok érvelései. Ezt követően kerül sor kérdésekre, illetve a záró vitára.

Az egész ország kíváncsian várja az eljárást, sokan élőben kísérik a szenátusi tárgyalást.

Donald Trump eközben Davosban, a Világgazdasági Fórumon tárgyal. Az elnök boszorkányüldözésnek nevezte az eljárást és továbbra is visszautasítja az ellene felhozott vádakat, miszerint visszaélt hivatali tisztségével és akadályozta a Kongresszus munkáját.

Adam Schiff, a felsőház hírszerzési bizottságának elnöke szerint az amerikai nép korrekt tárgyalást vár el a szenátustól. Ha ez nem így történik, az a kép alakulhat ki az országról, hogy az elnök senkinek sem tartozik elszámolással.

Trump ügyvédjei azt tanácsolták, hogy ne vegyen részt az impeachment-eljárás szenátusi tárgyalásán

"Szeretnék elmenni, és az első sorban ülve nézni a korrupt arcukat, azonban azt hiszem, az ügyvédjeim ezt problémásnak találnák" - mondta Trump a davosi Világgazdasági Fórumon.

Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy kormánya tárgyalásokat kezdett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjáról, egy teljesen új struktúra kialakításáról, mivel szerinte a szervezet vitarendezési testülete eddig nem járt el tisztességesen az Egyesült Államokkal szemben. Tájékoztatása szerint Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója hamarosan Washingtonba látogat, akár már jövő héten, és folytatják a megbeszéléseket.

Az Európai Bizottság elnökével folytatott előző napi egyeztetéséről szólva elmondta,

kereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Európai Unióval, de ezt tető alá hozni számos tekintetben nehezebb lesz, mint Kínával.

Hangsúlyozta, amennyiben nem sikerül megegyezni, magas autóipari importvámokat kivetéséről fognak dönteni, így az EU-nak "nincs választása".

"Találkoztam Ursula von der Leyennel, aki fantasztikus. Nagyszerű megbeszélést folytattunk. De azt mondtam neki: +nézze, ha nem érünk el valamit, akkor lépnem kell+. Márpedig ez a lépés nagyon magas vámok kivetése lesz" - közölte az Európai Bizottság elnökére utalva.

A Fox Business News-nak adott interjújában Trump kiemelte, hogy ezen autóipari vámok mértéke akár 25 százalékos is lehet. Továbbá aláhúzta, hogy

készen áll kereskedelmi szerződést kötni az Egyesült Királysággal annak európai uniós kilépése után.

Később Ursula von der Leyen kijelentette, hogy heteken belül megszülethet a megállapodás a felek között, egyebek mellett a kereskedelmi, technológiai és energetikai kérdésekről. Emellett összességében jónak nevezte az előző napi tárgyalását az amerikai elnökkel.

Újságírói kérdésekre válaszolva Trump leszögezte, egyáltalán nem tartja "átverésnek" a globális felmelegedést, az erről szóló diskurzus bizonyos aspektusait, egyes állításokat azonban igen. Hozzátette, a klímavédelmi aktivistáknak az Egyesült Államok helyett a környezetet valóban nagy mértékben szennyező országokkal kellene foglalkozniuk.

Donald Trump szerdán többek között találkozott Száleh Barhám iraki elnökkel is,

akivel a közel-keleti országban állomásozó külföldi katonák számának csökkentéséről egyeztettek - tudatta közleményében a bagdadi államfői hivatal.

Az iraki parlament január elején, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni bagdadi célzott likvidálását követően határozatot fogadott el az országban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetéséről. Bár ezen határozat nem bír kötelező erővel, a hírre válaszul Trump bejelentette: Washington szankciókkal sújtja az arab országot, ha Bagdad távozásra szólítja fel az amerikai csapatokat.

Megkezdődött a demokraták érveinek előterjesztése 

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottsága elnöke és a házelnök által kinevezett impeachment-menedzserek csoportjának vezetője beszédével szerdán a kora délutáni órákban megkezdődött a szenátusi tárgyalás érdemi része.

A demokraták három napon keresztül érvelhetnek a Donald Trump elnök elleni vádjaik mellett. 

Adam Schiff az amerikai történelem felidézésével kezdte beszédét. Idézte az egyik alapító atyát, Alexander Hamiltont, aki fontosnak tartotta az impeachment-eljárást, mint a "despoták" hatalomból történő elmozdításának eszközét.

Schiff azt hangoztatta: "megvolt az oka" annak, hogy az Egyesült Államok alapító atyái az alkotmányban rögzítették az eljárást. Az amerikai alkotmány az impeachment rögzítésével "olyan erős jogorvoslatot dolgozott ki, amilyen erőteljes a legyőzendő gonoszság" - szögezte le.  

A politikus ezt követően részletezni kezdte Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vitatott telefonbeszélgetését, és az amerikai elnök Ukrajnával kapcsolatos lépéseit.      Donald Trump azonnal reagált.  "Minél tovább hallgatjuk Adam Schiffet, a Republikánus Párt annál egységesebbé válik e pártos színjátéktól - írta az elnök a Twitteren.

 

Hír TV/MTI