2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Külföld

Megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában

Törökország szíriai szövetséges milíciája közös hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök.

  • Megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában

Az államfő a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) fedőnevet kapta.

Az NTV török hírtelevízió szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, amelyek a helyszíni felvételek alapján kigyulladtak. Szárazföldi csapatok egyelőre nem léptek Szíria területére az NTV szerint.

A török védelmi minisztérium csak annyit közölt, hogy a hadművelet helyi idő szerint 16 órakor indult meg.

A védelmi minisztérium egy későbbi közleményében megfogadta: mindent megtesz annak érdekében, hogy civileknek és ártatlan embereknek, történelmi és vallási emlékeknek, valamint az infrastruktúrának és a térségben tartózkodó szövetséges országok egységeinek ne essen bántódása.

Az Anadolu török állami hírügynökség azt jelentette, hogy 120 kilométerrel nyugatabbra, a délkelet-törökországi Akcakaléval szemben található Tell-Abjadot is lőni kezdte a tüzérség.

Egy későbbi Anadolu-jelentésből az is kiderült, hogy török F-16-os vadászbombázók a határtól 30 kilométeres mélységben is csapást mértek egyes szíriai célpontokra. Bombázták Áin Ísza körzetben a Rami légitámaszpontot, annak lőszerraktárát, továbbá az Aluk, Musztel, Eszadije, Fender és Husán falvaknál található ellenséges hadállásokat, de támadást hajtottak végre a Rász-el-Ain, Derik és Kámislíje körzetekben is.

Erdogan kifejtette: a hadművelet célja a béke megteremtése a térségben, valamint annak a "terrorfolyosónak" a megsemmisítése, amelyet Törökország déli határa mentén "próbáltak" létrehozni. Rámutatott: Törökország biztonsági övezet hoz létre a térségben, így biztosítva a szíriai menekültek hazatérését. A török elnök azt is leszögezte, hogy Ankara megőrzi Szíria területi integritását, és kimenti a helyieket a terrorizmus "karmából".

Erdogan a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milíciát nevezte meg Ankara szíriai szövetségeseként, amely a múlt héten jött létre Északnyugat-Szíriában a törökbarát Nemzeti Felszabadítási Front (NLF) és a Nemzeti Hadsereg (NA) nevű ernyőszervezetek egyesüléséből.

Legalább két civil meghalt és ketten megsebesültek szerdán a török légicsapásokban Szíria északi részén - közölte a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezet, amelytől Ankara meg akarja tisztítani a szíriai határtérséget. A szíriai kurd harcosok a török offenzíva nyomán leállították az Iszlám Állam elleni műveleteket.

Az SDF szerint Törökország heves bombázásokat folytat civilek házai ellen a régió számos településén.

Az SDF koordinációs és műveleti központja beszámolt arról, hogy repüléstilalmi zóna létrehozását kérik az Egyesült Államoktól és a koalíciótól "az ártatlan emberek elleni támadások megakadályozása érdekében".

Eközben a SANA szíriai állami hírügynökség arról számolt be, hogy az SDF tagjai egy sor olajfúrótornyot gyújtottak fel az északkelet-szíriai el-Haszeke tartományban.

A kurd hatóságok korábban általános mozgósítást rendeltek el a térségben a török offenzíva veszélye miatt.

Az SDF közölte, hogy már menekülthullám alakult ki a civil lakosság körében, további részletekkel azonban nem szolgált.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint Törökország arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonjon egy 32 kilométer széles és 480 kilométer hosszú sávot a Szíriával közös határ mentén az Eufrátesztől Irakig, amelyet az SDF gerincét adó Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveres csoport tart ellenőrzés alatt. Ankara szerint az YPG kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet nemcsak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekint.

"Az Egyesült Államok nem támogatja ezt a támadást, és világossá tette Törökország számára, hogy ez a hadművelet rossz ötlet" - írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren. Emlékeztetett arra, hogy Törökország kötelezettséget vállalt a civilek, a vallási kisebbségek, köztük a keresztények védelmére és egyben annak biztosítására, hogy nem alakul ki humanitárius válság.

Az EU felszólítja Törökországot és a többi harcoló felet, hogy azonnal állítsák le offenzívájukat - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A politikus hangsúlyozta, hogy amennyiben Ankara nem vet véget az offenzívának, az EU nem fogja finanszírozni a harcok térségében tervezett biztonsági övezet létrehozását.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, hogy a szíriai konfliktus tartós megoldása nem érhető el katonai úton.

Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Egyiptom is elítélte Törökország szerdán megindított szíriai katonai műveletét.

A holland külügyminisztériumba a nap folyamán bekérették a török nagykövetet. Egyiptom az Arab Liga rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazta.

António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy a katonai műveletnek teljes egészében tiszteletben kell tartania az ENSZ Alapokmányát és a nemzetközi emberiességi jogot.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Törökországnak vigyáznia kell arra, hogy katonai tevékenységével ne sodorja veszélybe az Iszlám Állam elleni harcban elért sikereket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította Erdogant, hogy alaposan mérlegelje a helyzetet Szíriában, és az ott megindított katonai művelettel ne okozzon kárt a közös erőfeszítéseknek és a válság politikai rendezésének.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!