2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

Külföld

Megkezdődött a német terrorista szervezet pere

Fokozott rendőri készültség mellett megkezdődött a német neonáci Nemzetiszocialista Illegalitás pere. A terrorista szervezet tagjait emberöléssel és robbantásokkal vádolják. A 3 fős csoportnak egyetlen tagja él. Ha a 38 éves nőt bűnösnek találják, akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat. Két társa 2011-ben öngyilkos lett.

Megkezdődött Münchenben a német neonáci terrorista sejt ügyének bírósági tárgyalása. „Sokan érintettek az ügyben, ezért az első nap formális intézkedésekkel telik. A jelenlévők listáját ellenőrizzük, illetve ismertetésre kerül a vádirat” – nyilatkozta a bíróság szóvivője.

A Nemzetiszocialista Illegalitás 1998-ban, Türingiában jött létre. A német hatóságok szerint militáns szélsőjobboldali szervezetről van szó. A csoport tagjai a hatóságok szerint 2000 és 2007 között tíz gyilkosságot követhettek el, nyolc török és egy görög bevándorlót, valamint egy rendőrt öltek meg. A neonáci szervezet tagjait robbantásos merényletekért és bankrablások elkövetéséért is felelősnek tartják. A háromfős csoport azután lepleződött le, hogy a most bíróság elé álló elsőrendű vádlott, Beate Zschäpe feladta magát, két társa pedig öngyilkos lett. A tárgyalás idejére megerősítették a rendőri készültséget Münchenben. „500-an vagyunk jelen a helyszínen, hogy biztosítsuk a tárgyalás és a bíróság épületének biztonságát. Hat demonstrációt jelentettek be a mai napra, az ezeken résztvevők létszáma eltérő, lesz, ahol több száz személyre is számítunk” – mondta a müncheni rendőrség szóvivője.


A Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) ügyét eredetileg áprilisban kezdték volna tárgyalni. Akkor azonban nem volt elég hely az újságíróknak, ezért tették át májusra a tárgyalást. Az öttagú bírói tanács összesen 84 tárgyalási napot tűzött ki. Több mint 600 tanút hallgatnak meg, és tervek szerint 2014 januárjáig lezárják az ügyet. Ha a neonáci szervezet egyetlen élő tagját bűnösnek találják, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthat.

Törökország precedensértékű ítéletet vár

Precedens értékű döntést vár Törökország a német bíróságtól a neonáciügyben. Ankara szerint Németországban még mindig igen erős az idegenellenesség. Ezt bizonyítja az is, hogy eredetileg egy török tudósító sem kapott helyet a tárgyalóteremben.

Törökország szerint a német kormány nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy megfékezze az országban jelen lévő idegen- és iszlámellenességet.A török parlament emberi jogi bizottsága ezért azt várja a neonáci perben eljáró müncheni bíróságtól, hogy precedensértékű döntést hoz a rasszista indíttatású erőszakcselekmények kapcsán. Törökország szerint a német idegellenességet és diszkriminációt az is bizonyítja, hogy korábban egyetlen török tudósító sem kapott helyet a tárgyalási teremben. Pedig a terroristák áldozatai között nyolc török is van. A németek magatartását több helyen is élesen bírálták, ezért végül újraosztották a sajtóhelyeket. A hétfői tárgyaláson pedig 7 török tudósító is helyt kapott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!