2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Megindult a felelősök keresése Olaszországban

Felelnie kell Giuseppe Conte kormányfőnek és két miniszterének a koronavírus-járvány kezelése miatt. Az ügyészségi vizsgálat több mint kétszáz lakossági feljelentés alapján indult. Az elhunytak hozzátartozói azt követelik, hogy induljon büntetőeljárás az egészségügyi válsághelyzet kezelése során elkövetett hibák miatt. Szerintük a szeretteiknek nem kellett volna meghalniuk, ha a hatóságok időben lépnek. Európában Nagy-Britannia után Itáliában vesztették a legtöbben életüket.

  • Megindult a felelősök keresése Olaszországban

Az egész világot sokkolták ezek a képsorok. Március végén már annyian haltak bele a vírusba Bergamóban, hogy a hadseregnek kellett elszállítani az áldozatokat.

Itáliában február 23-án 152 fertőzött volt, március 8-án már 7375 beteget tartottak nyilván. Március 27-én egy nap alatt 919 ember vesztette életét. Az első regisztrált koronavírusos esethez képest az éttermeket, bárokat és a szórakozóhelyeket csak a 37. napon zárták be Olaszországban, míg Magyarországon a 13. napon.

A lakosság többsége szerint a kormány rosszul kezelte a járványt.

A szigorú intézkedések feloldása óta már többször is utcára vonultak az emberek, hogy a Conte kabinet lemondását követeljék.

Az észak-olaszországi Bergamóban az elhunytak rokonai a városi bíróság épülete előtt tüntettek. A demonstrálók a szeretteik fényképeit tartották a kezükben.

A tiltakozók azt skandálták, hogy az embereknek nem kellett volna meghalniuk, ha a hatóságok időben lépnek. Mint mondták: nem kártérítést, hanem igazságot követelnek.

Csak Bergamóban majdnem háromezren haltak bele a fertőzésbe. Sok elhunytat a hozzátartózók jelenléte nélkül temettek el.

Olaszországban pedig megkezdődött a felelősségre vonás.

Giuseppe Conte kormányfőnek és két miniszterének felelnie kell a koronavírus-járvány kezelése miatt. Egy bergamói bíróság pénteken tanúként fogja meghallgatni a politikusokat. A miniszterelnök azt mondta nincs mitől félnie.

Az ügyészségi vizsgálat több mint kétszáz lakossági feljelentés alapján indult.

Többek között azt sérelmezik, hogy egyes fertőzött kórházakat, településeket későn helyeztek karantén alá, és nem tájékoztatták megfelelően a lakosságot. Az elhunytak hozzátartozói azt követelik, hogy induljon büntetőeljárás az egészségügyi válsághelyzet kezelése során elkövetett hibák miatt.

Olaszországban a járvány kirobbanása óta több mint 34 ezer ember vesztette életét.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!