2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Meghosszabbították a kijárási tilalmat Bangladesben

A bangladesi kormány vasárnap meghosszabbította az eddig legalább 114 halálos áldozatot követelő erőszakos tüntetések miatt a főváros Dakkában és más városokban két napja elrendelt kijárási tilalmat.

  • Meghosszabbították a kijárási tilalmat Bangladesben

A rendelkezés vasárnap délutánig, a legfelsőbb bíróságnak a tüntetéseket kiváltó, a kormányzati álláskvótákról szóló meghallgatásáig van érvényben, majd egy kétórás szünetet követően "bizonytalan ideig" folytatódik - jelentette a helyi média.

Az országban június eleje óta tartanak a tüntetések a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára fenntartó kvóta megszüntetését követelve. A több mint 170 milliós országban közel 32 millió fiatal munkanélküli vagy nem rendelkezik szakképzettséggel, és a tiltakozók szerint a kvótarendszer az országot 2009 óta vezető, 76 éves Vazed Haszina miniszterelnököt támogató csoportok rokonainak kedvez.

Haszina kormánya 2018-ban ugyan eltörölte a kvótarendszert, de egy bíróság a múlt hónapban visszaállította.

A bangladesi legfelsőbb Bíróság a kormány fellebbezését követően felfüggesztette a döntést, és az ügyben augusztus 7-re tervezett meghallgatást előre hozva, vasárnap tárgyalja az ügyet.

A tüntetések erőszakos összecsapásokba torkolltak a tüntető diákok, valamint a rendőrök és ellentüntetők között, amelyekben kedd óta legkevesebb 114-en meghaltak, több százan pedig megsebesültek.

A bangladesi kormány pénteken katonai egységeket irányított Dakkába és a nagyobb városokba a polgári hatóságok megsegítésére.

Csütörtök óta Bangladesben felfüggesztették az internet- és SMS-szolgáltatást, az egyetemek és főiskolák már szerdától zárva tartanak.

Fotó: MTI/EPA/Monirul Alam

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!