2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:20

Külföld

Meghosszabbítják a tűzszünetet Gázában

Megállapodtak a tűzszünet meghosszabbításáról Izrael és a Hamász képviselői a kairói béketárgyalásokon. Egyelőre nem tudni, mennyivel tart majd tovább a fegyvernyugvás, de a hatályos 72 órás tűzszünet péntek reggelig van érvényben.

Közben az ENSZ-közgyűlésben a világszervezet főtitkára a világ szégyenének nevezte a Gázai övezetben történteket. Ban Ki Mun kijelentette, Izraelnek joga van az önvédelemre, de a gázai hadművelet komoly kérdéseket vet fel a nemzetközi jog szempontjából. A konfliktusnak több mint 1900 halálos áldozata van, túlnyomórészt palesztin civilek.

Földig rombolt épületek látványa fogadta a Gázaváros keleti részére hazatérő helybelieket, akik kihasználták a 72 órás tűzszünetet, hogy felmérjék az izraeli bombázás okozta károkat. „Teljes rombolás, még sohasem láttunk ilyet, pedig már három háborút éltünk meg. Teljes a rombolás” – nyilatkozta egy helyi lakos.

A négy hete kezdődött offenzívában már több mint 1900-an haltak meg, többségben palesztin civilek. Izrael a Hamászt hibáztatja, mert szerinte a palesztin szervezet emberi pajzsnak használja a polgári lakosságot. Az ENSZ főtitkára szerint azonban semmivel nem lehet igazolni az ártatlanok legyilkolását.

„Talán semmi nem szimbolizálja jobban, Gáza lakossága micsoda szörnyűségeken ment keresztül, mint az ENSZ-központoknak a bombázása, ahol civilek kerestek menedéket. Ezek a támadások gyalázatosak, elfogadhatatlanok és semmivel sem igazolhatók” – fogalmazott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

A Hámász és a zsidó állam képviselői Kairóban kezdtek közvetett tárgyalásokat a harcok hosszú távú beszüntetéséről. A palesztinok az elszegényedett Gázai övezet blokádjának felbontását és a határátkelők megnyitását követelik. Izrael azt akarja elérni, hogy ne érje több rakétatámadás a lakott területeit.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!