2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Meghalt egy afroamerikai férfi, miután egy rendőr percekig a nyakán térdelt

Ismét faji zavargások voltak az Egyesült Államokban. Minneapolis-ban az váltotta ki az indulatokat, hogy rendőri brutalitás miatt meghalt egy afroamerikai férfi, akinek egy rendőr percekig a nyakán térdelt. Négy egyenruhást azonnali hatállyal elbocsátottak. Megrázó felvételek következnek.

  • Meghalt egy afroamerikai férfi, miután egy rendőr percekig a nyakán térdelt

Percekig térdelt ez a rendőr George Floyd nyakán, aki közben csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. A képsorok bejárták az internetet. És óriási felháborodást váltottak ki Amerika-szerte.

A minneapolis-i rendőrség szerint a férfit pénzhamisítással vádolták, fegyvere nem volt de előállításkor ellenállt, ezért megbilincselték. Ezt követően térdelt az egyik egyenruhás a nyakára. Az afroamerikai férfi azonban nem sokkal később meghalt.

A durva fellépést követően zavargások törtek ki a városban. A helyzet annyira elfajult, hogy a tömeg rendőrautókat rongált meg, és különböző jelszavakat festettek a rendőrőrs falára, ahol a brutális akcióban részt vevő 4 rendőr dolgozott.

A tüntetések másnap is folytatódtak, akkor már békésebben. Minneapolis polgármestere bocsánatot kért és bejelentette, hogy azonnal elbocsátották azt a 4 rendőrt, akik érintettek az ügyben. Emellett belső vizsgálat és nyomozás is indult ellenük.

"5 percen keresztül néztük, ahogyan egy fehér bőrű rendőr egy afro-amerikai férfi nyakán térdel, nagyon sajnálom ami történt. Felmentettük őket a munkavégzés alól, ez volt a helyes döntés"

- mondta a város polgármestere.

A feketékkel szembeni rendőri brutalitás nem új keletű az Egyesült Államokban. Az afroamerikai társadalom évek óta küzd az őket érő elnyomás ellen.

A mostani esetet Eric Garner 2014-es halálához hasonlítják. Ő volt az a fekete férfi aki úgy halt meg, hogy közben a vele szemben eljáró rendőrök egyike egy tiltott, fojtó mozdulattal a földre szorította őt. 

Az asztmában szenvedő és túlsúlyos férfi hiába könyörgött, hogy nem kap levegőt. A halottkémi jelentés emberölést állapított meg. A fehér bőrű rendőr ellen azonban azóta sem emeltek vádat.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!