2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Megfosztották engedélyétől az utolsó civil mentőhajót a Földközi-tengeren

Nem maradt legális migránsmentő hajó a líbiai partok közelében, miután Panama visszavonta az utolsó ilyen mentőjármű engedélyét. Az Aquarius 2 jelenleg is a Földközi-tengeren van, fedélzetén 58 kimentett menekülttel. A hajót működtető alapítvány szerint a döntést az olasz kormány nyomásgyakorlása miatt hozták meg Panamában – Matteo Salvini belügyminiszter ezt tagadja.

  • Megfosztották engedélyétől az utolsó civil mentőhajót a Földközi-tengeren

A menekülteket szállító Aquarius 2 nevű földközi-tengeri mentőhajó jelenleg is a vízen van, fedélzetén 58 kimentett emberrel. De amint beérnek a következő kikötőbe, le kell vonniuk a panamai zászlót, és nem hajózhatnak ki újra.

A közép-amerikai ország ugyanis visszavonta az Aquarius hajózási engedélyét, így nem marad egyetlen legális migráns-mentő vízi jármű sem a líbiai partok közelében.

Matteo Salvini, bevándorlás-ellenes olasz belügyminiszter korábban azzal vádolta meg a mentőhajókat üzemeltető civilszervezeteket, hogy gyakorlatilag tengeri taxiszolgálatként működnek az illegális bevándorlók számára.

Salvini most így kommentálta a Facebookon a panamai hatóságok döntését. „Az elmúlt órákban az embercsempészek megint munkába álltak, megtöltik emberekkel a kis csónakokat és kihasználják a civilszervezetek együttműködését. Az Aquarius nemrég több mint 50 embert szedett össze Líbia partjai mellett, és egyes sajtóértesülések szerint a panamai tengeri hatóságok visszavonják az engedélyét, mert illegális és nem tartja tiszteletben az eljárásrendet. Elképesztő, hogy újraindultak a hajójáratok Líbiából. Megváltoztathatják a nevüket és lecserélhetik a zászlójukat akár ezerszer is, de számukra az olasz kikötők zárva maradnak, és mindig el fogom ítélni az illegális bevándorlás segítését, bárki is segítse az embercsempészeket” – mondta a belügyminiszter.

Az Aquarius-t működtető alapítvány, a SOS Mediterranee szerint Panama az olasz kormány nyomására hozta meg a döntést a hajó engedélyének visszavonásáról. Salvini ezt tagadta, és úgy fogalmazott: nem hogy nem gyakorolt nyomást a panamai kormányra, azt sem tudja, mi az ország előhívószáma.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!