2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Zsuzsi asztala 03:00

Külföld

Megerőszakolják, harcba küldik és öngyilkos merényletre kötelezik a lányokat

Öngyilkos merényletekre kötelezi és harcba küldi az általa elrabolt fiatal lányokat a Boko Haram – a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet jelentése szerint. A nigériai terrorszervezet felrúgta az október közepén kötött tűzszünetet is, Kamerunból ugyanis ismét gyerekeket rabolt el.

Gyerekek százait rabolja el a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet jelentése szerint a nőket és fiatal lányokat harcba küldik, megerőszakolják, eladják vagy munkára kényszerítik. Júliusban egy tízéves kislány testére erősítettek robbanószerkezetet, hogy öngyilkos merényletet hajtassanak végre vele. Egy másik lánynak pedig megparancsolták, hogy vágja el a torkát egy foglyul ejtett fegyveresnek. „Összeestem, amikor arra akartak rávenni, hogy embert öljek. Erővel talpra állítottak, és végignézették velem, ahogy egy másik embert meggyilkolnak. Abban a pillanatban arra gondoltam, hogy kikapom a fegyvert az egyikük kezéből és végzek magammal, mert már lőni megtanítottak bennünket.” A lány helyett végül a női tábort vezető asszony ölte meg a foglyot.

A csoport vallási alapon tesz különbséget a foglyul ejtett gyerekek között. A gyerekek többségét az iszlám vallás felvételére kényszerítették, akik ellenálltak, azokat megfenyegették, hogy lelövik, és a holttestüket a folyóba dobják.

A jogvédő szervezet szerint a kiszabadult túszok súlyos pszichológiai zavarokkal küzdenek. „A még ma is létező tabuk miatt az érintettek nem szívesen beszélnek a történtekről, inkább hallgatásba burkolóznak” – nyilatkozta egy nigériai kutató. Ennek másik oka az lehet, hogy a kiszabadult túszok semmilyen segítséget nem kapnak a nigériai hatóságoktól, és a Boko Haram újabb támadásaitól tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!