2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Megérkezett a segélyhajó a spanyolokhoz

Hír TV

2018. június 17., vasárnap 08:21, frissítve: vasárnap 11:47

Megérkezett Spanyolországba az Aquarius. A segélyhajó több mint hatszáz migránst, köztük kiskorú gyerekeket és terhes nőket mentett meg a Földközi-tenger líbiai partjainál, később azonban Olaszország és Málta sem engedte kikötni. Végül a spanyol kormány ajánlotta fel, hogy Valenciában partra szállhatnak. A menekülteket orvosok és tolmácsok segítik a kikötőben, a hatóságok pedig minden menedékkérelmet egyenként vizsgálnak ki. Az új, szocialista vezetésű kormány 2 hete lépett hivatalba Spanyolországban, a miniszterelnök pedig a menekülteket segítő politizálásra tett ígéretet.

Ideiglenes táborral, ingyenes egészségügyi ellátással és személyes hatósági segítséggel várják a valenciai kikötőben azt a több mint 620 menekültet, akik egy mentőhajó fedélzetén 1300 kilométert utaztak, mire Spanyolország befogadta őket.

Különleges élmény ez, a feladatunk nagyon fontos, és szerintem kötelesség is. Minden tengerész kötelessége, hogy a tengeren életeket mentsen, és ilyen értelemben különlegesnek érezhetjük magunkat. A szándék pedig az, hogy folytassuk a Földközi-tengeren azt, amit elkezdtünk - mondta az egyik spanyol segélyszervezet munkatársa.

Az Aquarius segélyhajó a líbiai partoknál vette fel a többségében közép-afrikaiakból álló csoportot, és az eddig megszokott gyakorlat szerint Olaszországba vitték volna őket. Az olasz hatóságok azonban ezúttal nem fogadták be a migránsokat. Az új olasz kormány jobboldali belügyminisztere szigorúbb bevándorlási szabályzás bevezetését ígérte, ennek megfelelően pedig Málta felé irányította az Aquariust. A vallettai kormány azonban tiltakozott az ellen, hogy Róma döntse el, ki menjen Máltára, ezért ők sem engedték be a hajót. Végül Spanyolország jelezte, hogy befogadják a menekülteket, Madrid szintén új kormánya az olaszokkal épp ellentétesen, a menekültek segítésére tett ígéretet.

Több mint 65 millió menekült van a világon, több, mint a második világháború alatt. Ezért tiszteletben kell tartani a jogokat, az alapvető menedékjogot, és ezen túl gyakorolni kell az emberi együttérzést. Hiszek abban, hogyha 3-4 perc alatt átgondoljuk, hogy mit tennénk egyénenként egy konfliktushelyzetben, könnyű megérteni, hogy ezek az emberek milyen döntéseket hoznak. Senki nem akarja önként elhagyni az otthonát, senki nem kockáztatja, hogy egyedül vágjon neki a tengernek, ha nincs sok vesztenivalója. Ez az út nagyon bonyodalmas és nagyon veszélyes - mondta az Orvosok Határok Nélkül spanyolországi csoportjának elnöke.

Az Aquarius esete rávilágított az Európai Unió menekültstratégiájának hiányosságaira, illetve arra is, hogy a válság által egyaránt érintett két országban a különböző irányultságú, új kormányok milyen különböző felfogásban akarják megoldani a helyzetet. Róma azzal érvelt, hogy 2014 óta Olaszország már több mint 170 ezer menedékkérőt és félmillió nem regisztrált illegális bevándorlót tart el. A szélsőjobb-szélsőbal koalícióból létrejött olasz kormány döntései országon belül sem arattak egyöntetű sikert, Rómában szombaton tartottak szimpátiatüntetést a migránsok mellett. A migráció megoldása lesz az egyik legfontosabb téma alig két hét múlva, a Brüsszelben kezdődő uniós csúcstalálkozón is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!