2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Végre” – ez volt Orbán reakciója, hogy Olaszország elzavart egy migránshajót

Hír TV

2018. június 12., kedd 16:43, frissítve: kedd 19:58

Megkönnyebbült sóhajjal vette tudomásul Orbán Viktor, hogy Olaszország nem engedte kikötni a migránshajót. A kormányfő szerint ez azt jelenti, hogy az olaszok igyekeznek megvédeni tengeri határaikat. A miniszterelnök erről a parlamentben beszélt, ahol előzőleg a szlovák kormányfővel tárgyalt. Peter Pellegrini a migránshajó ügyében egyetértett Orbán Viktorral, azt mondta: szerinte ez csak a kezdet, amely rákényszeríti a többi országot, hogy drága mentőrendszer helyett hatékony külső határvédelmet építsen ki.

Márciusi hivatalba lépése óta Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök először látogatott Magyarországra, ahol Orbán Viktor kormányfővel tárgyalt. A tárgyalásokon a magyar kisebbség ügye helyett a migráció témája került középpontba. Peter Pellegrini úgy fogalmazott: a kisebbségi kérdés tulajdonképpen már nem téma.

„Szeretném biztosítani a magyar népet, hogy a szlovákiai magyar kisebbségnek mindent biztosítunk” – mondta.

A szlovák kormányfő szerint a visegrádi országok lakosai 90 százalékban egyetértenek a migráció megítélésében, a vezetőknek pedig ezt kell képviselniük.

„Nagyon nyíltan most már elmondhatjuk, hogy amikor kenyértörésre került sor, és amikor kemény döntések előtt vagyunk, nagyon hatékonyan tudunk egymásnak segíteni. És a közös hangunk megmutatta a migrációval szembeni közös álláspontunk tekintetében, hogy amikor az elején még mi voltunk a nem szolidárisak, akik nem értik a dolgokat, és végül is kiderült, hogy nekünk van igazunk és amit néhány ország Nyugat-Európából ránk akart kényszeríteni az egyáltalán nem működik” – mondta Pellegrini.

A menekültekkel és Soros Györggyel szembeni magyar kormányzati kampányt azonban Peter Pellegrini nem kívánta minősíteni. „Nincs jogom kommentálni ezt az álláspontot, de úgy gondolom, hogy a magyar kormányfőnek az álláspontja ugyanaz, mint a szlovák vagy a lengyel kormányfőé, semmiben nem tér el a V4-től” – tette hozzá.

Angela Merkel szavaira, melyek szerint a magyar kerítés Németországot is védi, Orbán Viktor úgy reagált: sosem volt társ abban, hogy szembeállítsák Németországot és Magyarországot, és a két ország vezetőit.

„Amikor a hírt meghallottam, csak egyetlen sóhajjal válaszoltam, azt mondtam: végre!” – ezt már azzal kapcsolatban mondta Orbán Viktor, hogy az olasz belügyminiszter nem engedte annak a német civil szervezetnek a hajóját, amely több mint 600 menekültet mentett ki a tengerből.

„Itt van Ausztrália, amelynek azért elég hosszú tengeri határszakaszai vannak, és Ausztrália mégis képes magát megoldani, és akkor néhány száz kilométeres mediterrán partszakasz megvédésére képtelenek az érintett országok. Biztos vagyok benne, hogy nem a képesség hiányzott, hanem az akarat” – mondta Orbán.

A két kormányfő a gazdasági, infrastrukturális kérdésekről szólva a visegrádi országok észak-déli közlekedési összekötését emelte ki, különösképpen a Varsó–Pozsony–Budapest vasútvonalat. Orbán Viktor a gázvezetékek összekötése után a villamosenergia rendszerek összekötését szorgalmazta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!