2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Az európai migránskérdésbeli megosztottság jelképe lett az Aquarius

Hír TV

2018. június 12., kedd 16:55, frissítve: kedd 18:02

Mind az új olasz, mind az új spanyol kormány bel- és külpolitikai propagandacélokra használta fel az Aquarius mentőhajó esetét. A 629 migránst a tengerből kimentő hajót az olasz hatóságok hétfőn nem engedték kikötni, a spanyol kormány pedig váratlanul befogadta őket. Az ügy az európai migránskérdésbeli megosztottság jelképe, az európai vezetők – így Orbán Viktor miniszterelnök is – a szekértábor-logika alapján reagáltak a hírre.

„Itt vagyunk, mutatom a térképen, Málta és Olaszország között, és arra várunk, hogy egy biztonságos helyre vihessük Önöket. Amint megkapjuk az engedélyt, azonnal szólunk, ne aggódjanak.”

A SOS Mediterranée nevű civil szervezet munkatársa így instruálta az Aquarius utasait. A mentőhajó a hétvégén 629 észak-afrikai migránst mentett ki a Földközi-tengerből. Az olasz hatóságok az új olasz bevándorlásellenes kormányzati politika jegyében lezárták a tengeri határokat, így a 2016 óta tevékenykedő mentőhajó már nem tudta partra tenni a bevándorlókat. A patthelyzetet az új spanyol baloldali kormány oldotta fel, amikor váratlanul a bajba kerültek befogadásáról döntött.

„Amit tettünk, az a nemzetközi kötelezettségvállalásaink alapján történt. Egy demokratikus államnak humanitárius válsághelyzet esetén nemcsak a törvények betűjét kell követnie, hanem más vállalásait is a nemzetközi politikai térben” – közölte Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes.

Az európai politikai térben az illegális bevándorlás kérdése nemcsak humanitárius, de nemzetbiztonsági kérdés is. A bevándorlás ellenzői nem annyira a menekülteket, mint inkább a nemzetállamok etnikai összetételét és az európai kultúrát akarják védelmezni. A bevándorlásellenes pártok alkotta új olasz kormány egyik első lépését, a kikötési engedély megtagadását a magyar kormány is üdvözölte.

„Nagy pillanat ez. Valóban változást hozhat az európai migrációs politikába. Sok sikert kívánok az új olasz kormánynak és mindenben támogatjuk őket” – üzente Orbán Viktor miniszterelnök.

Az új olasz határozottság azonban nem feltétlenül erősíti majd a magyar, illetve a V4-ek kvótaellenes álláspontját a rövidesen megrendezésre kerülő európai tanácsi csúcstalálkozón, ugyanis Olaszország a maga tehermentesítésére éppen a menekültek automatikus és kötelező elosztását szorgalmazza.

A mentőhajó fedélzetén tartózkodó 629 ember élelmiszert kapott az olasz parti őrségtől, és több hajóra osztják őket, hogy egy 3-4 napos tengeri úttal eljussanak a spanyolországi Valenciába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!