2023. 09. 25. Hétfő Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Küldetés 03:00

Külföld

Megemlékezések Erdélyben

A romániai magyarok sokszor naponta megküzdenek, hogy megőrizhessék identitásukat, nyelvhasználatukat. Erdély-szerte június 4-én rengeteg magyar megemlékezés erősíti meg az összetartozás érzését, de a Trianon okozta gyász közös feldolgozását is. Romániából Herrmann Endre tudósított.

  • Megemlékezések Erdélyben

A festői szépségű Torockón, a magyar közmédia háromnapos rendezvénye az összetartozás napját is magába foglalja.

Különleges programokkal várták a látogatókat a Petőfi-bicentenárium alkalmából, de főzőverseny, mesterségbemutató, és mintegy 250 fellépő segít, hogy az összetartozás napján ne csak a veszteségekre emlékezzünk, hanem a jövőbe tekintve vegyük számba, mennyire gazdag kultúrát sikerült megőriznünk a Kárpát-medencében.

Marosvásárhelyen, a Bolyai téri unitárius templomban délutáni áhítattal és az összetartozás haranglábának felavatásával emlékeztek, amely egy 1697-ben öntött harangnak nyújt védelmet.

Aradon egy különleges néptáncműsorral, Szatmárnémetiben és Nagyváradon pedig egy-egy hangulatos és belsőséges zenei koncert tette emlékezetessé az összetartozás napját.

A csíkszeredai megemlékezés a csíksomlyói Fodor kúria köré összpontosul. Ünnepélyes zászlófelvonást, koszorúzást majd harangzúgást foglalt magába. A Székely Hadosztály emlékműnél tartott hagyományos őrségállás 24 órán keresztül tartott. Ez idő alatt bárki megemlékezhetett a székely hősökről és elhelyezhette mécsesét, virágját vagy koszorúját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!