2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Megélhetésüket féltik a spanyol halászok

Spanyol halászok tüntettek Gibraltárnál, annál a mesterséges zátonynál, amelyet a brit fennhatóságú koronagyarmat vezetése kezdett építtetni a félsziget közelében. A zátonnyal a halászatot akarták korlátozni. A spanyol halászok szerint amióta megépült, másfél millió euró bevételtől estek el. A spanyol miniszterelnök korábban közölte: minden jogi lépést megtesz, hogy megvédje az ország halászainak az érdekeit. Gibraltár egyébként 300 éve tartozik a britekhez.

Megélhetésüket féltik a spanyol halászok: elmondásuk szerint a halászat korlátozása miatt eddig másfél millió euró bevételtől estek el. A spanyol kormány környezeti katasztrófáról beszél, holott korábban ők is hasonló zátonyokat építtettek.

„El kell távolítaniuk az akadályokat, és a vitának vége. De a gibraltáriak szeretnek összeütközésekbe keveredni, mert azt hiszik: erősebbek, mivel Anglia támogatja őket. A britek erősebbek, mint Spanyolország” – mondta egy helyi kereskedő.


Megtorlásként Madrid lassítani kezdte az átjutást a spanyol-gibraltári határon. Az eddiginél jóval szigorúbb vámvizsgálat miatt órákat kell várniuk a koronagyarmat lakosainak. A Rajoy-kabinet 50 eurós határátlépési díjat is bevezetne a Gibraltárról érkező turistáknak. A helyiek szerint a konzervatív kormány csak a belpolitikai botrányokról akarja elterelni a figyelmet. „Gibraltár problémája a spanyol kormány. Rajoy kormánya olyan sok pénzt lopott, hogy nekünk kellett jönniük. Ez volt Franco idején és az összes többi spanyol kormány idején. Mindig velünk takaróznak” – mondta egy gibraltári tanár.

A brit Királyi Haditengerészet több hajója is a Gibraltári-szoroshoz érkezett a diplomáciai botrány kirobbanása után; London pedig azzal vádolta meg Madridot, hogy a szigorított vámvizsgálattal korlátozza a brit állampolgárok szabad mozgáshoz való uniós jogát. A brit vezetés arra kérte Brüsszelt, hogy indítson vizsgálatot az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!