2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Megbuktak a német védelmi projektek

  • Megbuktak a német védelmi projektek

35-45 milliárd eurónyi speciális pénzeszköz veszett kárba a német védelmi erők, a Bundeswehr nem hatékony közbeszerzési rendszerében, ez derült ki korábban a Békekutatási és Biztonságpolitikai Intézet (IFSH) elemzéséből. Az intézet új tanulmánya pedig arra világít rá, hogy

az Olaf Scholz kancellár által több mint egy évvel ezelőtt meghirdetett fordulat óta a beszerzések javítását célzó összes reform nagyrészt kudarcot vallott. Ráadásul a hatalmas pénzösszegek oda vezettek, hogy a védelmi ipar, a Bundeswehr bürokráciája, a parlament és a szövetségi kormány még jobban összefonódott, aminek az adófizetők isszák meg a levét – számol be róla a Tagesschau hírportál.

Szeptember végén a Bundeswehr ismét nevetségessé tette magát, amikor kiderült, hogy a német Rohde & Schwarz gyártó mintegy 1,3 milliárd euróért vásárolt új digitális rádióinak egy része nem fér bele a védelmi erők járműtípusaiba. Ráadásul van olyan, amelynek az akkumulátorteljesítménye nem elég a rádióhoz, másoknak további hűtésre van szükség.

Így most valószínűleg két évvel tovább tart, amíg a Bundeswehr terepen használhatja a készülékeket – és persze drágább is lesz.

Mindez azért is volt rendkívül kínos Boris Pistorius védelmi miniszternek, mert amikor leváltották az elődjét, akkor rendre azt bizonygatta, hogy rendbe teszi a korábban széthullott hadsereget.

Az IFSH elemzése riasztónak tartja a tényt, hogy a tanulmány olyan időszakban jelent meg, amikor a szövetségi kormány is vitatkozik az egyre szűkösebb erőforrásokról. Ha igaza van a szerkesztőnek, akkor csak azért hiányzik a pénz szociális ügyekre, oktatásra, természet- és klímavédelemre, mert a Bundeswehr rengeteg pénzt pazarol. Ebben az értelemben a Bundeswehr megoldatlan beszerzési gondjai komoly társadalmi problémát jelentenének.

Az elemzés szerint az is aggodalomra ad okot, hogy a jelenlegi miniszter reformtervei nem hatnak kellőképpen, éppen ellenkezőleg. A jelek szerint a századforduló előtti időkből származó beszerzési projektek mintájára visszaesnek.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!