2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Megbírságolták a brit miniszterelnököt, mert autójában nem viselte a biztonsági övet

Megbírságolták pénteken Rishi Sunak brit miniszterelnököt, mert autójában nem kapcsolta be a biztonsági övet.

  •  Megbírságolták a brit miniszterelnököt, mert autójában nem viselte a biztonsági övet

 

Sunak a héten az északnyugat-angliai Lancashire megyében tett látogatást, ahol a brit kormány gazdasági felzárkóztatási programját népszerűsítette. A konzervatív párti miniszterelnök a látogatás egyik helyszínéről a másikra tartva, hivatali autójában videót is készített magáról, amelyben szintén a felzárkóztatási program elemeit - elsősorban a helyi fejlesztési beruházásokra használható kétmilliárd fontos alapot - méltatta. A kormányfő Instagram-oldalára felkerült mobiltelefonos videón azonban jól látszik az is, hogy a mozgó járműben ülő Sunak nem kapcsolta be biztonsági övét, és a felvételt a brit sajtó azonnal hatalmas terjedelemben kezdte tárgyalni. Az ügyben a széles médianyilvánosság nyomán vizsgálatot indított a Lancashire megyei rendőrség is, amely péntek este bejelentette, hogy szabott összegű pénzbírság kifizetésének lehetőségét ajánlotta fel a szabálysértő kormányfőnek.

A rendőrségi tájékoztatásban nem esik szó a bírság összegéről, de az ilyen jellegű közlekedési kihágások esetén a büntetés rendszerint 100 font (több mint 45 ezer forint). Az angol-walesi szabálysértési jogszabályok alapján ezt 28 napon belül pótdíj nélkül be lehet fizetni. Az érintett fellebbezhet, de ennek megvan az a kockázata, hogy az ügy bíróság elé kerül, amely az eredeti bírság összegének többszörösét is kiróhatja a szabálysértőre. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője péntek este közölte: Rishi Sunak elismeri, hogy hibázott és természetesen befizeti a pénzbírságot. A Downing Street illetékese szerint a kormányfő csak a felvétel elkészítésének rövid időtartamára kapcsolta ki biztonsági övét, de elismeri, hogy ez is hiba volt. Sunak a modern brit politikatörténetben a második hivatalban lévő miniszterelnök, akit jogi kihágás miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Az első korábbi főnöke, Boris Johnson volt, akire azért róttak ki tavaly pénzbírságot, mert a koronavírus-járvány idején - a saját kormánya által elrendelt korlátozásokat is megszegve - különböző összejöveteleken, partikon vett részt Downing Street-i rezidenciáján. Ebben az ügyben annak idején megbírságolták Sunakot is, aki akkoriban a pénzügyminiszteri tisztséget töltötte be, vagyis a jelenlegi miniszterelnököt eddigi politikai pályafutása alatt már másodszor marasztalták el szabálysértésért. Boris Johnsont - aki három évig állt és választást is nyert a Konzervatív Párt és a kormány élén - a "partygate" néven emlegetett ügy és egyéb sorozatos belpolitikai botrányok nyomán tavaly nyáron kényszerítette távozásra az alsóházi tory frakció.

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!