2023. 03. 26. Vasárnap Emánuel napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Külföld

Még idén megtarthatják az előrehozott választásokat Peruban

Dina Boluarte megbízott perui államfő a kialakult társadalmi nyomás közepette felszólította a törvényhozást, hogy hagyja jóvá a jövő tavaszra kitűzött, előrehozott választások idei megrendezését.

  • Még idén megtarthatják az előrehozott választásokat Peruban

A korai választások segíthetnek az országnak "kilábalni abból a mocsárból, amelybe belesodródtunk" - nyilatkozta az elnök helyi idő szerint péntek este egy kormányrendezvényen.

Boluarte már december elejei megbízása után is jelét adta, hogy támogatná a 2026-ra esedékes választások előre hozását jövő áprilisra. Pedro Castillo volt államfő múlt havi lemondatása és őrizetbe vétele óta azonban egyre nagyobb a nyomás az államvezetésen.

Castillo leváltása után tüntetések sorozata kezdődött, a zavargásokban eddig közel 60 ember vesztette életét. A fővárosban a hét elején több százan vonultak utcára az államfői pozícióval megbízott korábbi alelnök lemondását és azonnali választások kiírását követelve. Boluarte ekkor "politikai tűzszünetre szólított fel.

Csütörtökön a kongresszus képviselőinek egy csoportja Boluarte közjogi felelősségre vonását indítványozta, amiért szerintük az elmúlt másfél hónapban az államfő "tartós erkölcsi alkalmatlanságról" tett bizonyságot azzal, hogy hagyta elhatalmasodni az országon az erőszakot.

Péntek esti nyilatkozatában Boluarte leszögezte: nem áll érdekében az elnöki székben maradni. "Azért vagyok itt, mert felelősséget vállaltam, és addig maradok, amíg a kongresszus ki nem tűzi az időpontot (a választásokra)"- mondta. Hozzátette: tisztában van vele, hogy "a tiltakozások folytatódnak, és egyre több a blokád és az erőszak". Közölte: pár képviselőnél értő fülekre talált azon javaslata, hogy még idén decemberben megtartsák a választásokat.

A dél-amerikai országban 2022 december eleje óta meghosszabbított szükségállapot van érvényben. Az ombudsman 89 útblokádról tud országszerte, a védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a hadsereg a rendőrség segítségére siet az autópályákat is eltorlaszoló akadályok eltávolításában.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!