2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Meg akarják dönteni az iraki kormányt

Bagdadban tovább tartanak az erőszakos tüntetések. A kormány lemondását követelők már az iraki főváros elbarikádozott kormányzati negyedét ostromolják. A két hónapja kezdődött tüntetéseken 340-en haltak meg; a sebesültek száma meghaladja a 15 ezret is. Iránban közben már kormánypárti tüntetéseket tartanak, miután sikerült leverni a benzináremelés miatt kirobbant tiltakozásokat.

  • Meg akarják dönteni az iraki kormányt

Már nemcsak a tüntetők, de a rendőrök is kövekkel, sőt Molotov koktélokkal dobálóznak Bagdad Zöld zónájának határán. A tüntetők napok óta ostromolják a nagykövetségeknek és kormányzati intézményeknek otthont adó elbarikádozott körzetet, hogy a Nemzeti Bank épületét elfoglalják.

A dél-iraki Bászrában ezúttal elmaradtak az összecsapások; ott csak autógumikat égetett a tömeg, elbarikádozva így egy hidat. A demonstrációk ugyan a megélhetési nehézségek miatt kezdődtek, de ma már a politikai követelések a meghatározók. A kormány lemondását, a parlament feloszlatását és új alkotmányt követelnek, vagyis a politikai rendszer teljes átalakítását.

Mi diákok Bászrában és Irak-szerte folytatjuk a tiltakozást. Már ötödik hete sztrájkolunk, és addig folytatjuk, amíg meg nem döntjük a rezsimet és fel nem oszlatjuk a parlamentet, az összes politikus le nem mond és nem változtatják meg a választási törvényt

- mondta az egyik tüntető diák a dél-iraki nagyvárosban.

Azt is követelik, hogy a bagdadi kormány álljon ellent a vele szövetséges iráni vezetés befolyásának. Iránban a benzin árának 50%-os emelése miatt robbantak ki zavargások. A tömeg gyújtogatott, a hatóságok pedig éles lőszert használtak. Kormányzati közlés szerint azonosítatlan maszkos férfiak is lövöldöztek, tüntetőkre és rendőrökre egyaránt. Az Amnesty International adatai szerint 143-an haltak meg az összecsapásokban. A hatóságok összesen öt halálesetet ismernek el.

A zavargások után Teheránban a hatalom utcára szólította támogatóit A teheráni demonstráción kormánypárti gyűléseken megszokott rítus szerint lángra lobbantottak egy-egy izraeli, amerikai és angol zászlót.

A felfordulás célja országunk gyengítése volt. Én azt szeretném, ha erre sokkal tudatosabban és keményebben reagálnánk. Azt is szeretném, ha az emberek tudnák: Iránnal az a baj, az a gond velünk, hogy megerősödött a Közel-Keleten. Ellenségeink ezért akarnak gyengíteni minket az efféle akciókkal

- közölte az egyik teheráni kormánypárti tüntető.

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka Hoszein Szalami is arról beszélt a gyűlésen, hogy az áremelés csak ürügy volt. Amerikáról és Izraelről pedig azt mondta: Iránt nem fogja térdre kényszeríteni az ellenség, amely meggyengült, depressziós, reményvesztett és impotenssé vált.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!