2022. 11. 28. Hétfő Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

„Másik nem létezhet” – utcára mentek a nacionalisták

Tízezrek tüntetnek Athénban Macedónia névváltoztatásának görög parlamenti ratifikációja ellen. A tiltakozók megdobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A görög és a macedón kormány tavaly kompromisszumos megoldást talált a 27 éves vitára, Szkopje már elfogadta az egyezményt, a görög parlament a héten fogja jóváhagyni.

  • „Másik nem létezhet” – utcára mentek a nacionalisták

Újra tízezrek demonstráltak az athéni Szintagma téren, a mindenkori görög tiltakozások jelképes helyén. Vasárnap este a macedón névvita miatt jelentek meg a tüntetők, ugyanis a jövő héten szavaznak majd a téren álló parlamentben a görög–macedón megállapodás jóváhagyásáról. A két kormány ugyanis tavaly egyezséget kötött, és és ezzel lezárta a közel 30 éves vitát. A döntés azonban mindkét nemzetben felháborította a nacionalistákat.

„Egy Makedónia van, az pedig görög. Másik Makedónia nem létezhet, olyan nincs. Csak egy van belőle” – hangoztatta egy görög tüntető.

A görögök soha nem fogadták el, hogy történelmi régiójukról nevezzenek el egy másik államot, egy volt jugoszláv tagállam azonban Macedónia néven önállósult 1991-ben. A görögök attól is tartottak, hogy a szomszédos szláv állam területi követelésekkel fog fellépni ellenük.

„Egy igazság van, és az úgy szól, hogy egyetlen szláv nemzet sem nevezheti magát makedónnak. Ez egy görög név, az ő nyelvük nem lehet makedón” – érvelt egy görög szerzetes.

A tüntetők egy radikálisabb része már délután összetűzésbe került a rendőrséggel. A parlament lépcsőjénél kövekkel, botokkal támadtak az egyenruhásokra, akik könnygázzal válaszoltak. Később az erőszak csak fokozódott, repkedtek a Molotov-koktélok, és a rohamrendőrök is keményen felléptek, a randalírozók közül többeket őrizetbe vettek.

A szkopjei parlament már jóváhagyta a kormányközi egyezséget. Ha a görög is ratifikálja, akkor a balkáni állam Észak-Macedóniára változtatja nevét, így a görögök már nem fogják vétójukkal akadályoztatni tervezett EU-, illetve NATO-csatlakozásukat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!