2021. július 24.,
szombat, Kinga, Kincső napja

Marosvásárhelyi győzelem: az ünneplés pillanatai és a választás tanulságai

Magyar Nemzet

2020. szeptember 28., hétfő 12:32

– Mindig számíthatnak az anyaországra, mindig számíthatnak a támogatásunkra

– nyilatkozta Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, arra buzdítva a magyarokat, hogy írják alá a Székely Nemzeti Tanács Írdalá.hu petícióját. A kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási keretének elosztásánál a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől.

Bajkai István és Pesty László, az Írdalá.hu kampányfőnöke két és fél nap alatt kétezer kilométert tett meg öt települést – Gyergyószentmiklós, Csíkkarcfalva, Marosvásárhely, Csíkszereda, Kolozsvár – érintve, a petíciónak a támogatására buzdítva a székelyeket. Vasárnap pedig részt vettek Soós Zoltán kampányzáró rendezvényén, s személyesen gratulálhattak az új marosvásárhelyi polgármesternek. Soós Zoltán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint a kisebb erdélyi magyar pártok támogatását élvezve szállt harcba Marosvásárhely polgármesteri székéért, s magabiztosan nyerte meg a választást a tizenkét román indulóval szemben.

– A magyarság Erdélyben a legüldözöttebb népcsoport Európában. Példátlan az, hogy a 21. század Európájában Románia az Európai Unió tagjaként a kisebbségeit üldözze. Azért van szükség nemzetközi egyezményekre és új jogi megoldásokra, mert úgy látszik, hogy a hagyományos, védelmet biztosító eszközöket egyszerűen nem biztosítja a román állam – mondta a petícióval kapcsolatban Bajkai István. Mint mondta,

a magyarokat sajnos Romániában nem államalkotó tényezőnek, hanem problémának, háttérbe szorítandó, másodrendű állampolgároknak tartják.

Az országgyűlési képviselő nyilatkozott Beke István és Szőcs Zoltán ügyéről is. A két székely fiatalt 2018-ban 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. – Két fiatalember úgy került börtönbe, hogy ők valójában ezt a bűncselekményt nem követték. Az ő meggyőződésük és vezető jogászok meggyőződése szerint nem csak ártatlanok, de az egész igazságszolgáltatást valójában a román titkosszolgálat működteti. Romániának sajnos célja, hogy a magyarságot egyfajta ellenségnek állítsa be – közölte Bajkai István. Mint mondta:

A román diplomácia is erőteljes aktivitást fejt ki annak céljából, azt próbálja elhitetni a világgal, hogy a magyarok itt Erdélyben biztonsági kockázati tényezőnek minősülnek, és ehhez szüksége van kirakatperekre, és ennek az áldozatai sajnos a székely fiatalok.

 

A kép forrása: Magyar Nemzet / Írdalá.hu

Magyar Nemzet