2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Március 12-én szavaznak Theresa May brexit-ügyi megállapodás-javaslatáról

Március 12-én lesz szavazás a brit parlamentben a kormányfő új brexit-ügyi megállapodás-javaslatáról. Ha ezt a ház elutasítja, a kormány a megállapodás nélküli kilépésről kér majd voksolást, vagy esetleg a kilépés elhalasztásáról. Az ellenzék viszont egyre inkább egy második népszavazást követel a politikai káosz megelőzésére.

  • Március 12-én szavaznak Theresa May brexit-ügyi megállapodás-javaslatáról

Két hete maradt a brit kormánynak a kilépés feltételeiről szóló megállapodást megkötésére. Theresa May szerint az uniós tisztségviselők már dolgoznak azon, hogyan lehet egy új kompromisszumos megoldást találni, amely a Westminster számára is elfogadható.

A londoni kabinet azonban innentől nem bízza a véletlenre, és meghatározta a menetrendet: március 12-én tartanak szavazást az új szövegről, és ha a képviselők ezt is elutasítják, a kormány másnap arról szavaztatja meg őket, hogy támogatják-e a megállapodás nélküli kilépést, és ha ez sem megy át a parlamenten, akkor harmadnap a brexit halasztásáról voksolhatnak.

"Én nem akarom a kilépés elhalasztását, mi azon dolgozunk, hogy március 29-ig tető alá hozzuk a megállapodást. Ha júniusig kitolnánk a megegyezésre szánt időt, akkor az Egyesült Királyságnak is részt kellene vennie az európai parlamenti választásokon" – mondta Theresa May brit miniszterelnök. 

Ez azonban a választók elárulása lenne, hiszen a 2016-os népszavazáson a többség az EU-ból való kilépésre voksolt.

Az Egyesült Királyságnak ennek értelmében március 29-ig el kell hagynia az Európai Uniót, ha viszont megállapodás nélkül teszik, az a közgazdászok szerint nagy károkat okozna a brit gazdaságnak.

Az ellenzéki baloldali Munkáspárt éppen ezért hétfőn jelezte, hogy ha a parlamentben nem megy át az egyezség, akkor nem marad más, mint egy újabb népszavazás. A luxemburgi külügyminiszter szerint Brüsszelnek ezt kellene támogatnia.

„Brüsszel nem oldhat meg mindent. Ami brüsszel megtehet, az az, hogy egy második népszavazásra biztatjuk a briteket. Ha ezt ők meg akarják lépni” – nyilatkozta Jean Asselborn. 

Az uniós vezetők azonban állítólag egyre inkább a kilépés rövid idejű halasztását szeretnék elérni, hogy időt nyerjenek a tárgyalások folytatására.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!