2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Marad a rendkívüli állapot az Egyesült Államokban

Az amerikai képviselőház semmisnek mondta ki a rendkívüli állapot kihirdetését. A döntést azonban várhatóan megvétózza Donald Trump, mert az indítvány nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást.

  • Marad a rendkívüli állapot az Egyesült Államokban

Közös katolikus misét tartottak a mexiói-amerikai határ kerítés mindkét oldalán. A ciudad juarezi és az el paso-i hívek így tiltakoztak Donald Trump bevándorláspolitikája és a két ország határára tervezett fal építése ellen. Az amerikai elnök elképzelése szerint így állítaná meg az illegális bevándorlást, és a kábítószer-kereskedelmet.

Azt követeljük mindkét ország kormányától, hogy tegyen többet a migránsokért, különösen az amerikai oldalon. Azt követeljük Donald Trumptól, változtassa meg a bevándorlási törvényt a menekültek érdekében, hogy a kisgyerekes családokat ne válasszák szét– mondta szentbeszédében Mark J. Seitz a texasi El Paso katolikus püspöke. 

A mexikói Chihuahua államban majdnem ezer, szegénység és bűnözés elől menekülő latin-amerikai várja, hogy bejuthasson az Egyesült Államokba.t

Azért vagyunk itt, mert nincs pénzünk, nincs mit ennünk. Sokféle országból jöttünk, sok mindenen átmentünk, sok veszélyen. Ebben a templomban ... legalább tető van a fejünk felett– nyilatkozta Ronaldo Fernandez kubai menekült. 

Tavaly december óta a menekülteket visszaküldik Mexikóba, amíg menedékkérelmüket elbírálják. Ez viszont évekig is eltarthat, mert az amerikai bevándorlási hivatalhoz 800 ezer ilyen kérelmet nyújtottak be.

Február közepén az amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett, miután a törvényhozásban elfogadott költségvetésben nem szerepelt a déli határfal építésére kért 5,7 milliárd dolláros összeg.

Ez az elnök döntő lépést tett a válság kezelésére, az alkotmányban biztosított jogával. A 10. cikk világosan kimondja, milyen rendelkezéseket tesz majd, én támogatom az elnök erőfeszítéseit, és szerintem a bejelentésével a törvényes keretek között marad – mondta Samuel Bruce Graves, Missouri állam republikánus képviselője Washingtonban a rendkívüli állapotról szóló vitában. A képviselőházban többséggel rendelkező demokraták szerint viszont a déli határokon nincs rendkívüli állapot, és egyoldalúan hozott döntésével az elnök a diktatúra felé indult el.

Nem adunk egyetlen elnöknek, demokratának vagy republikánusnak sem biankó csekket, hogy megsemmisítse az Egyesült Államok alkotmányát. A kongresszus tagjaként bűnt követnék el, ha nem küldenénk vissza az elnök javaslatát. Arra kér mindannyiunkat, hogy fordítsunk hátat a hivatali eskünknek, amelyet az Egyesült Államok alkotmányára tettünk– véli Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata elnöke. 

Az alsóházban a képviselők végül semmisnek mondták ki Trump lépését, de mivel az indítvány nem kapta meg a kétharmados támogatást, ezért nem írja felül az elnöki vétót. A képviselőházi voksolás után a szenátusnak is szavaznia kell majd a határozati javaslatról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!