2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Külföld

Már több mint kétezer ebolás megbetegedést regisztráltak Kongóban

Meghaladta már a kétezret az ebolás megbetegedések száma tavaly július vége óta a Kongói Demokratikus Köztársaságban, míg a halottaké megközelíti az 1350-et - közölte kedden a kinshasai egészségügyi minisztérium

A Twitter közösségi oldalon megjelent tájékoztató szerint 2008 ebolás megbetegedést észleltek, ebből 1914 esetben kimutatták a kórt, míg 94 esetben valószínűnek tartják. Meghalt 1346 ember, 539 pedig meggyógyult. További 281 gyanús esetet vizsgálnak. Naponta átlagosan 14 új fertőzést és hét halálesetet regisztrálnak, és hat beteget nyilvánítanak gyógyultnak.

Tavaly augusztus 8. óta 129 596 ember kapott védőoltást. A tárca adatai alapján megállapítható, hogy a tavaly július végén megjelent kór terjedése az utóbbi hónapokban jelentősen felgyorsult. Márciusban érte el a lélektani küszöböt, amikor nyolc hónap után a megbetegedettek száma elérte az ezret, majd alig két hónapra rá megduplázódott, elérte a kétezret.

A kór megfékezésében az egyik legnagyobb nehézséget jelenti a biztonság megteremtése, ugyanis a mostani az első olyan ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkitermelő helyek birtoklásáért. Támadások érik az egészségügyi központokat is, és emiatt az orvosok kénytelenek felfüggeszteni tevékenységüket. Tavaly augusztus óta 132 támadás érte a kórházakat, illetve az ebola elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi dolgozókat. Négyen meghaltak, 38-an megsebesültek a támadásokban, de nemcsak egészségügyi dolgozók vannak az áldozatok között, hanem betegek is.

A kórt 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével terjed, és súlyos vérzéssel jár. A halálozási arány 90 százalékos is lehet.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Francia-brit feszültség a migránsválság miatt

Franciaország nem hagyja magát zsarolni a britektől – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter Calais-ban. 2021. november 29.

Nagy-Britannia összehívta a G7-ek egészségügyi minisztereit

Jelenleg Nagy-Britannia látja el a soros elnökséget a G7 csoportban. 2021. november 29.

Dél-Afrikai Orvosszövetség elnöke: Az omicron nem okoz súlyos covid-betegséget

Az omicron már több európai országban is megjelent. 2021. november 28.

Legfrisebb híreink

Édesanyja halálát hazudta a csaló

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!