2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Megállíthatatlanul terjed a világban a koronavírus-járvány

27 millió 200 ezerre növekedett a világszerte igazolt koronavírus-fertőzöttek száma az amerikai Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. Továbbra is az Egyesült Államok a legfertőzöttebb állam, amelyet India és Brazília követ. Közben az Egészségügyi Világszervezet főtitkára azt közölte, hogy már most el kell kezdeni a felkészülést a koronavírust követő újabb járványokra.

  • Megállíthatatlanul terjed a világban a koronavírus-járvány

Nem látszik az alagút vége az Egyesült Államokban, amely toronymagasan vezeti a fertőzött országok listáját és ahol továbbra is megállíthatatlanul terjed tovább a járvány. Eddig 6 millió 300 ezer fertőzöttet regisztráltak az országban, az áldozatok száma 189 ezer.

Három vakcina klinikai vizsgálata érkezett a végső stádiumába. Tegnap a Pfizer jelentette be, hogy az eredményeket már nagyon-nagyon hamar, akár a jövő hónapra várják. Továbbra is azon vagyunk, hogy már az év vég előtt, sőt talán még korábban, november 1-e előtt, októberben kiszállítjuk majd

 - ezekkel a szavakkal próbálta tartani a lelket az amerikaiakban Donald Trump, aki számára létfontosságú, hogy már a november 3-ára tervezett elnökválasztás előtt megkezdődjön az oltások kiszállítása a lakosságnak.

Ezen a területen az Egyesült Államok lépéshátrányba került a kínaiakkal és az oroszokkal szemben. Utóbbiak Szputnyik nevű vakcinája – bár annak hatékonyságában a nyugati államokban kételkednek – átesett a fogyasztóvédelmi felügyelet tesztjén, így már a lakosság számára is elérhető Oroszországban.

 

Súlyos a helyzet Indiában

Súlyos a helyzet Indiában is, amely Brazíliát megelőzve ma már a második legfertőzöttebb ország a világban. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint 24 óra alatt 1133-an vesztették életüket, ennél többen még sosem haltak bele a koronavírusba egy nap alatt. 4 millió 300 ezer regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván, de valós számuk ennek többszöröse is lehet. Naponta ugyan csaknem egymillió tesztet végeznek, de ez a szám eltörpül az ország majdnem másfél milliárdnyi lakójához képest.

Bár a harmadik helyre került, de Brazíliában sem megnyugtató a helyzet. Ott hivatalosan 4 millió 140 ezer fertőzöttről és 126 ezer halálos áldozatról tudnak. Jair Bolsonaro elnök Donald Trumphoz hasonlóan tavasszal még tagadta, majd kicsinyítette a járvány veszélyeit és nyilvános szereplésein sem viselt maszkot.

Átformálta az emberek gondolkodását a járvány

Az ENSZ egészségügyi szervezetének főtitkára optimista. Az etióp Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben arról beszélt, hogy szerinte átformálta az emberek gondolkodását a koronavírus-járvány.

A másik lecke pedig az, hogy újabb járványok jönnek a koronavírus után, és már most meg kell kezdeni felkészülni ezekre.

Nem ez lesz az utolsó járvány. A történelem arra tanít minket, hogy a járványok megjelenése és elterjedése az élettel együtt jár. De amikor a következő járvány kirobban, a világnak készen kell állnia, és felkészültebbnek kell lennie, mint a koronavírus kapcsán volt.

- közölte a WHO Egészségügyi Világszervezet etióp nemzetiségű főtitkára.

Hozzátette azt is, hogy az egészség nem luxuscikk, amit csak az arra érdemesek engedhetnek meg maguknak. Felelősen kell hozzáállniuk az embereknek is, mint ahogy az államoknak, hiszen az országok szociális, gazdasági és politikai stabilitása a közegészségen múlik a leginkább.

 

 

Hatásosnak tartja vakcináit a kínai CNBG cég

Hatásosnak értékelte koronavírus-vakcináit a China National Biotec Group (CNBG) kínai gyártó az alapján, hogy Kínában már több száz ezer embernek adták be, és senki közülük nem fertőződött meg utána - adta hírül a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap kedden. 

Az állami kézben lévő CNBG egyik vezető tisztviselője a kínai állami rádiónak nyilatkozva arról is beszámolt, hogy a gyártó két, még tesztelés alatt álló készítménye akár három éven át biztosíthat védettséget.

A két oltóanyag a klinikai tesztek harmadik fázisánál tart, egyebek mellett az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Peruban, Marokkóban, Argentínában és Jordániában vizsgálják nagyobb számú tesztalanyon.

Kína sürgősségi programja keretében - amely lehetővé teszi, hogy tesztelés alatt álló készítményeket is beadjanak a fertőzésveszélynek leginkább kitett embereknek, például egészségügyi dolgozóknak - a CNBG két készítményét alkalmazták eddig a legszélesebb körben.

Világszerte nyolc koronavírus-vakcina tart a klinikai tesztek harmadik fázisában, négyet közülük kínai vállalatok fejlesztettek ki.

A négy kínai oltóanyag közül a sürgősségi program keretében hármat - a CNBG két szerét, valamint a Sinovac CoronaVac nevű készítményét - hagyták jóvá civil alkalmazásra. A negyedik, a kínai Katonai Orvostudományi Akadémia által kifejlesztett, CanSino nevű vakcina használatára a katonaság kapott engedélyt. A szert a járvány által súlyosan érintett országokban békefenntartó tevékenységet folytató kínai katonáknak adták be. A Sinovac vasárnap jelentette be, hogy dolgozóit és családtagjait - csaknem háromezer embert - is beoltotta saját oltóanyagával. A CNBG szintén alkalmazta a vakcináit saját alkalmazottai körében, a múlt héten pedig bejelentette: megállapodást írt alá a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalattal arról, hogy oltóanyaggal látja el a dolgozóit.

A Caixin kínai híroldal pedig arról számolt be, hogy több állami kézben lévő kínai vállalat alkalmazza már a kísérleti szereket alkalmazottai körében.

A CNBG két létesítményt épített fel - egyet Pekingben, egyet pedig a vírus legkorábbi gócpontjaként ismert Vuhanban, - a vakcinák gyártására. A gyártósorok kapacitása meghaladja az évi 220 millió dózist, de akár az évi 1 milliárdot is elérheti majd, ha elkészülnek a létesítmények kibővítésével.

A Sinovac augusztus végén indította el a CoronaVac gyártását és évi 300 millió dózisos kapacitásról számolt be.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

A miniszter hozzátette: "Az elmúlt évek válságaira a magyar gazdaság politika rendre sikeres válaszokat adott, ennek eredményeként tért vissza a magyar gazdaság növekedési pályára, ennek eredményeként döntünk folyamatosan beruházási, export és foglalkoztatási rekordokat, ennek hatására tudtuk visszanyerni versenyképességünket."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!