2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Külföld

Már tizennyolc halottja van a tüntetéseknek

Újabb bűncselekményekkel vádolták meg az őrizetbe vett elnököt Mianmarban. Az államfőt már a közrend megzavarása és a távközlési törvény megsértése miatt is felelősségre akarják vonni. Közben a délkelet- ázsiai országban továbbra sem csitulnak a junta ellenes tüntetések. Ismét több ezren vonultak utcára, hogy az elnök szabadon bocsátását követeljék. Több ország is aggodalmának adott hangot a mianmari helyzet miatt. Már több mint 470 embert vettek őrizetbe.

  • Már tizennyolc halottja van a tüntetéseknek

Virágokat helyeztek el a demonstrációkon elhunyt tüntetők emlékére.

A tiltakozások kirobbanása óta legkevesebb 18 ember vesztette életét. Helyi beszámolók szerint a mianmari hatóságok brutálisan lépnek fel a fegyvertelen tüntetők szemben. A rendőrség ugyanis több alkalommal éles lőszert is bevetett.

Mianmar legnagyobb városában, Rangunban a rendőrök ismét könnygázzal és vízágyúval oszlatták a junta ellen tüntető tömeget.

A rendfenntartóknak egy hónapja nem sikerül megfékezniük a demonstrációkat. A délkelet-ázsiai ország egy hónapja süllyedt káoszba, amikor a hadsereg február 1-jén magához ragadta a hatalmat, és őrizetbe vette Aung Szan Szu Kij elnököt és pártjának vezető politikusait.

A katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választáson az a Nemzeti Liga a Demokráciáért párt csalással nyert.

A Nobel-békedíjas Aun Szan Szu Kjit először az import-exporttörvények megsértésével és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések megszegésével vádolták. A politikus jogásza azonban közölte: most már a közrend megzavarásával és a távközlési törvény megsértésével is gyanúsítják.

Ha bűnösnek találják, nem indulhat a következő választásokon.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a mianmari helyzet miatt. Washington már célzott szankciókat vezetett be egyes mianmari tábornokok ellen.

A helyiek szerint a tüntetések kihatással vannak a gazdaságra is.

Az elmúlt egy hónap hét alatt már több mint 470 embert vettek őrizetbe Mianmarban.

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!