2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Már átkozzák a liberálisokat az egyetemisták

Tízezer egyetemi hallgató tüntetett Londonban a tandíjemelések és az oktatásügyi kiadáscsökkentések miatt. A diákok különösen a koalícióban kormányzó liberális demokrata pártra haragszanak, amiért 2010-es kampányígéretét megszegve mégis megszavazta a tandíjak emelését. A díj évi mértéke átszámítva 1-ről 3 millió forintra nőtt.

Válogatott szidalmakkal illette a brit kormányt az a több ezer diák, aki szerint a Cameron-kabinet megfosztja őket a jövőjüktől. „Ez nagyon szomorú, az ember azért tölt ennyi időt az egyetemen, hogy képesítést szerezzen és tisztes megélhetéshez jusson, aztán végül a munkanélküli-segély jut neki” – sérelmezte az egyik tüntető diák.

Az egyetemi hallgatók elsősorban azért vonultak az utcára, mert az utóbbi két évben háromszorosára emelkedtek a tandíjak, miközben az oktatásügyre egyre kevesebb pénzt fordít a londoni vezetés. A tüntetők szerint becsapták őket a konzervatívokkal koalícióban kormányzó liberális demokraták, akik 2010-ben még azzal kampányoltak, hogy nem járulnak hozzá a tandíjemeléshez, majd hatalomra kerülésük után mégis megszavazták.

Fotó: Europress/AFP

„Rossz, hogy a hallgatóknak fizetniük kell, hogy tanulhassanak, mert az oktatáshoz alapvető joga van a hallgatóknak, és nemcsak nekik válik hasznukra, hanem a szélesebb társadalomnak is” – véli az egyik hallgató.

A tüntetés végül botrányba fulladt, amikor demonstrációt szervező Brit Országos Diákszövetség elnökét tojással dobálták és inzultálták a tiltakozók. A rendőrség ekkor feloszlatta a mintegy tízezer fős tömeget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!