2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Már a gyerekek is kérhetik az eutanáziát

A felnőttek után a gyermekek számára is lehetővé vált az eutanázia Belgiumban, miután tegnap a belga parlament alsóháza is megszavazta az erre vonatkozó törvényjavaslatot. A halálba segítést azok a gyerekek kérhetik, akik már nem gyógyulhatnak meg, szenvedésük pedig elviselhetetlen.

Törődj vele ahelyett, hogy megölnéd – hirdeti egy tábla egy eutanáziaellenes tüntetésen Belgiumban. A többtucatnyi demonstráló egy új törvény ellen tiltakozik, amely a felnőttek után a gyerekek számára is lehetővé teszi a halálba segítést. „Azért is félek ettől a lépéstől, mert egy lavinát indíthat el. Most résnyire tárjuk a kaput, de ki tudja, később még mire terjesztjük ki. Lehet, hogy a fogyatékos gyerekekre is, a koraszülöttekre, a Down-kórosokra is?” – mondta egy demonstráló.

A kis csoport tiltakozása ellenére a belga parlament alsóháza 86 igen és 44 nem szavazattal elfogadta az új szabályozást. A szenátus már tavaly rábólintott a törvényre, így az heteken belül érvénybe is lép.

– Szó sincs arról, hogy bárkire rá lesz kényszerítve az eutanázia. A cél csupán az, hogy a beteg gyerekeknek ne kelljen végeláthatatlanul szenvedniük – fogalmazott Karine Lalieux szocialista képviselő.

Az új szabályozás a józan ítélőképességet szabja az aktív eutanázia egyik feltételéül. A gyermeknek tehát képesnek kell lennie arra, hogy felfogja: a halálból nincs visszaút. Emellett mindkét szülő beleegyezése is szükséges. A halálba segítést végstádiumban lévő, gyógyíthatatlan, nagy fájdalommal járó betegségben szenvedők kérhetik. Felmérések szerint a belgák elsöprő többsége támogatta a javaslatot.

Az aktív eutanázia Belgiumon és Hollandián kívül még Luxemburgban engedélyezett. Belgium azonban az első ország a világon, ahol elvileg bármilyen korú gyermek kérheti majd a halálba segítést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!