2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Már 34 ezermilliárd dollár az Egyesült Államok államadóssága

Az Egyesült Államok államadóssága pénteken átlépte a 34 ezermilliárd dolláros rekordszintet - derül ki az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatokból.

  • Már 34 ezermilliárd dollár az Egyesült Államok államadóssága

Csütörtökön az adósságszint 33 ezer 900 milliárd dollár, három hónapja 33 ezermilliárd dollár volt - adta hírül az MTI.

A 34 ezermilliárd dolláros deficit a vártnál jóval előbb keletkezett. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal, a pártsemleges CBO 2020. januári előrejelzése az októberrel kezdődő 2029-es pénzügyi évre várta a 34 ezermilliárd dolláros hiányt.

Az adósság azonban a vártnál gyorsabban nőtt a 2020-ban berobbant Covid-járvány miatt, ami jelentősen lelassította, egy időre le is állította az amerikai gazdaságot. A kormány jelentős kölcsönöket vett fel Donald Trump akkori elnök és Joe Biden jelenlegi elnök alatt, hogy stabilizálja a gazdaságot és támogassa a fellendülést.

Az élénkülés azonban az infláció megugrásával járt, ami megemelte a kamatokat és megdrágította a kormány adósságszolgálatát.

Hivatalos adatok szerint az amerikai adósság lefontosabb külföldi vásárlói, mint például Kína, Japán, Dél-Korea és az európai országok, csökkentik amerikai állampapír-állományukat. A Peterson Foundation elemzése szerint az amerikai adósság külföldi részesedése 2011-ben 49 százalékon tetőzött, 2022 végére 30 százalékra esett vissza.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!