2019. június 25.,
kedd, Vilmos napja

Malajzia eltörli a halálbüntetést

MTI, Hír TV

2018. október 11., csütörtök 17:37

A malajziai kormány úgy döntött, hogy az országban megszünteti a halálbüntetés lehetőségét – jelentette be csütörtökön Gobind Singh Deo kommunikációs miniszter. Emberi jogi szervezetek máris üdvözölték a kormány lépését.

A kormány egyetért a halálbüntetés eltörlésének szükségességével – fogalmazott a miniszter, és hozzátette, reméli, hogy az ilyen értelmű jogszabály-módosítás nemsokára életbe lép. Elemzők szerint a döntésben komoly szerepet játszott a halálbüntetés ellenzőinek egyre növekvő tábora Malajziában.Az országban az akasztásos kivégzést eddig számos esetben alkalmazták, a gyilkosságtól kezdve az emberrabláson át egészen a kábítószer-kereskedelemig. Emberi jogi szervezetek azonnal üdvözölték a döntést.

A halálbüntetés barbár és borzasztóan kegyetlen – fogalmazott sajtóközleményében N. Surendran malajziai jogász, emberi jogi aktivista, az Ügyvédek a Szabadságért nevű szervezet tanácsadója. Hozzátette, a mostani döntés erkölcsi jogalapot ad Malajziának arra is, hogy ezentúl harcoljon azokért az állampolgáraiért, akiket külföldön ítéltek halálra.

Az Amnesty International szerint 2017-ben a világ országai közül 23-ban hajtottak végre halálos ítéleteket. A legtöbbet Kínában hajtották végre, ahol számuk több ezerre tehető. Kínát Irán követi 507 kivégzéssel. Szaúd Arábiát, Irakot, Pakisztánt, Egyiptomot és Szomáliát követi az Egyesült Államok, ahol 2017-ben 23 halálos ítéletet hajtottak végre. Európában egyedül Belorussziában van halálbüntetés, ott két embert végeztek ki 2017-ben.