2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

"Áldott karácsonyt!" – Magyarul is köszöntött a pápa

A szíriai vérontás beszüntetését kérte XVI. Benedek pápa karácsonyi üzenetében. A katolikus egyházfő azt mondta, politikai megoldást kell találni a konfliktus rendezésére. A pápa hétfő este a menekültekért és a békéért imádkozott. Betlehemben, Jézus szülőhelyén több ezer zarándok ünnepelte a karácsonyt.

Több ezer zarándok előtt szólította fel a párbeszédre a Szíriában harcolókat XVI. Benedek Pápa. A Basar el-Asszad elnök elleni felkelés alatt eddig 40 ezer ember halt meg. A pápa azt mondta, az ottani menekülteknek sürgős segítségre van szükségük.

– Jöjjön el a béke Szíria népeinek, akiket mélyen megsebzett és megosztott az a konfliktus, amely a legvédtelenebbeket és a legártatlanabbakat sem kíméli – fogalmazott XVI. Benedek.

A pápa imádkozott a nigériai keresztényekért, akiket szerinte terroristák üldöznek, az új kínai politikai vezetésről pedig azt mondta, reméli, elismerik majd a vallások társadalomépítő szerepét.

Urbi et Orbi, az az a Városnak és a Világnak szóló üzenet végén az egyházfő 65 nyelven, köztük magyarul szólt a hívekhez: „áldott karácsonyt!”

XVI. Benedek szenteste nyitotta meg a karácsonyi ünnepségek-sorozatot a Vatikánban. A Szent Péter-bazilikában éberségre szólított fel a vallással való visszaélésekkel szemben és a szenvedők megsegítésére kérte a keresztényeket. Beszélt menekülők befogadásáról és a közel keleti béke fontosságáról is.

Fontos lépés a béke és a biztonság megteremtése felé

Krisztus és a palesztin állam születésének jegyében tartott szentmisét a latin pátriárka Betlehemben, a Születés templomában. Fuád Tuál szerint fontos lépés a béke és a biztonság megteremtése felé, hogy az ENSZ közgyűlése tagsággal nem rendelkező megfigyelő országként elismerte a palesztin államot. A szentmisén a rengeteg zarándok mellett részt vett Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Szalam Fajad palesztin miniszterelnök is. Palesztin adatok szerint a karácsonyi ünnepet 15 ezer külföldi tölti Betlehemben, ami 20 százalékkal több, mint az előző évben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!