2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

"Áldott karácsonyt!" – Magyarul is köszöntött a pápa

2012. december 25., kedd 14:28, frissítve: kedd 17:34

A szíriai vérontás beszüntetését kérte XVI. Benedek pápa karácsonyi üzenetében. A katolikus egyházfő azt mondta, politikai megoldást kell találni a konfliktus rendezésére. A pápa hétfő este a menekültekért és a békéért imádkozott. Betlehemben, Jézus szülőhelyén több ezer zarándok ünnepelte a karácsonyt.

Több ezer zarándok előtt szólította fel a párbeszédre a Szíriában harcolókat XVI. Benedek Pápa. A Basar el-Asszad elnök elleni felkelés alatt eddig 40 ezer ember halt meg. A pápa azt mondta, az ottani menekülteknek sürgős segítségre van szükségük.

– Jöjjön el a béke Szíria népeinek, akiket mélyen megsebzett és megosztott az a konfliktus, amely a legvédtelenebbeket és a legártatlanabbakat sem kíméli – fogalmazott XVI. Benedek.

A pápa imádkozott a nigériai keresztényekért, akiket szerinte terroristák üldöznek, az új kínai politikai vezetésről pedig azt mondta, reméli, elismerik majd a vallások társadalomépítő szerepét.

Urbi et Orbi, az az a Városnak és a Világnak szóló üzenet végén az egyházfő 65 nyelven, köztük magyarul szólt a hívekhez: „áldott karácsonyt!”

XVI. Benedek szenteste nyitotta meg a karácsonyi ünnepségek-sorozatot a Vatikánban. A Szent Péter-bazilikában éberségre szólított fel a vallással való visszaélésekkel szemben és a szenvedők megsegítésére kérte a keresztényeket. Beszélt menekülők befogadásáról és a közel keleti béke fontosságáról is.

Fontos lépés a béke és a biztonság megteremtése felé

Krisztus és a palesztin állam születésének jegyében tartott szentmisét a latin pátriárka Betlehemben, a Születés templomában. Fuád Tuál szerint fontos lépés a béke és a biztonság megteremtése felé, hogy az ENSZ közgyűlése tagsággal nem rendelkező megfigyelő országként elismerte a palesztin államot. A szentmisén a rengeteg zarándok mellett részt vett Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Szalam Fajad palesztin miniszterelnök is. Palesztin adatok szerint a karácsonyi ünnepet 15 ezer külföldi tölti Betlehemben, ami 20 százalékkal több, mint az előző évben.

Forrás: Hír TV