2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Magyarországot is fenyegette Verhofstadt a hiányos csúcsjelölti vitán

Ketten is Magyarország bírálói közé tartoznak az öt politikus közül, akik Jean-Claude Juncker után az Európai Bizottság elnöki posztjára pályáznak. Csúcsjelölti vitát tartottak a hollandiai Maastrichtban, de a néppárti jelölt, Manfred Weber nélkül. Guy Verhofstadt a liberálisok jelöltje ismételten bírálta Magyarországot és Európa központosításáról beszélt. Frans Timmermans az Európai Bizottság első alelnöke patkányozó politikusokról is beszélt.

  • Magyarországot is fenyegette Verhofstadt a hiányos csúcsjelölti vitán

Diákok előtt vitáztak az unió csúcsjelöltjei. Az eseményt a baloldali Politico brüsszeli hírportál szervezte. Az eseményen az Európai Néppárt nem képviseltette magát, amit többször is rosszallóan meg is jegyeztek a moderátorok.

Radikálisan átalakítaná az egész uniót - erről beszélt a rendezvényen a csúcsjelölti rendszert amúgy elutasító liberálisok képviseletben megjelent Guy Verhofstadt. Szerinte az integrációpárti erőknek új, központosított Európát kell építeniük, mivel hamarosan eljön a birodalmak világa, amelyben Kína, az Egyesült Államok, India és Oroszország lehet a meghatározó és ami fenyegetést jelent az európai értékekre, normákra és gondolkodásra.

Hozzászólásainak egyikében közép-európai országokat, köztük Magyarországot is élesen bírálta. Úgy vélte, hogy olyan ügyeket, mint a jogállamiság helyzete nem lehet figyelmen kívül hagyni, fel kell lépni ellene.

Úgy gondolom, hogy az Európai Parlamentben a bizottság támogatásával - és ez Frans Timmermans területe - végre nem tekintettünk el ettől a kérdéstől. Sem Lengyelország, sem Magyarország, és azt kell mondjam, Románia esetében sem. És Csehország is. Mindegyikükkel foglalkozni kell. Kitesszük őket a csoportunkból, ha nem változtatnak

- magyarázta a veterán baloldali belga politikus.

A szociáldemokraták listavezetője sem fukarkodott a kemény kijelentésekkel. Frans Timmermans idiótának nevezte az Egyesült Államok elnökét.

Az illegális bevándorlás kezelése kapcsán is volt sarkos megjegyzése az Európai Bizottság első alelnöknek.

Minden alkalommal, amikor valaki meghal a Földközi-tengerben, saját emberségünkből is veszítünk. És ez megnyitja az ajtót a nacionalisták, a szélsőségesek, az idegengyűlölők előtt. Azon politikusok előtt, akik más embereket patkánynak neveznek. Nem akarok visszamenni Európa történetének ebbe a korszakába

- mondta Frans Timmermans.

A baloldali jelölt ennek kapcsán Európa és Afrika együttműködésének fontosságát hangsúlyozta.

Violeta Tomic, az európai szélsőbal képviseletében hangsúlyozta, hogy a valódi zöld politika nem lehetséges a neoliberális kapitalizmusban. Miközben a dolgozók a megélhetéssel küzdenek Európa-szerte, a brüsszeli és a nemzeti elit a bankok és a vállalatok érdekeit helyezi az állampolgárok érdekei elé.

Jan Zahradil, az Európai Konzervatívok és Reformerek csúcsjelöltje pedig arról beszélt, hogy nem mindig a központi európai megoldás a legjobb. Hangsúlyozta, hogy többsebességes unióra van szükség, új egyensúlyra a központi és a nemzeti megoldások között. Például, az uniós határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex erősítése helyett a tagállamok saját határvédelmét kellene támogatni.

Hidvéghi: A bevándorláspártiak csúcsjelöltje folyamatosan fenyegeti Magyarországot

Frans Timmermans, a bevándorláspártiak csúcsjelöltje folyamatosan fenyegeti Magyarországot, és lépten-nyomon nekünk üzenget, mert nem vagyunk hajlandók migránsokat betelepíteni - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva: Európa védelméhez meg kell állítani a migrációt, amihez bevándorlást ellenző vezetők kellenek Európa élére.

A kormánypárti politikus Frans Timmermans hétfői interjújára reagálva azt mondta: Frans Timmermans a bevándorláspártiak csúcsjelöltjeként azért kampányol, hogy átvegye a brüsszeli bizottság vezetését és végrehajtsa a Soros-tervet.  

Ennek a játszmának a része az is, hogy állandóan minősítgeti és támadja hazánkat

- mondta Hidvéghi Balázs. Felháborítónak nevezte, hogy Frans Timmermans határvédelemből és a schengeni övezetből akarja kioktatni hazánkat, holott éppen Magyarország az, amely megmutatta, hogy egy határt meg lehet védeni, ha erre van politikai akarat, és amely negyedik éve védi az Európai Unió schengeni határait az illegális migránsok tömegétől.

Méghozzá ezt teljesen önerőből tesszük, magyar pénzből, magyar rendőrök és katonák erejével, úgy, hogy a brüsszeli bizottság eddig egyetlen fillérrel sem járult még hozzá a határvédelem költségeihez. Felőlük nyugodtan tódulhatnak be az illegális bevándorlók Európába

- jegyezte meg. 

Hidvéghi Balázs szerint Timmermans és a többi bevándorláspárti pont ezt akarja: egy migránsokkal teli Európát, amely elveszíti identitását, és amelyet ők majd egy birodalmi központból irányíthatnak.    

A Fidesz kommunikációs igazgatója úgy vélte: Frans Timmermans minden megszólalása mutatja, hogy támogatja a migrációt, legalizálni akarja gazdasági bevándorlást, betelepítési kvótát akar bevezetni, és megbüntetné az ezt elutasító országokat.

Kijelentette:

Európa védelméhez meg kell állítani a migrációt, ehhez pedig a legfontosabb lépés, hogy bevándorlást ellenző vezetői legyenek Európának. Timmermans nem ilyen, ő a bevándorláspártiak csúcsjelöltje, ezért május 26-án, az európai parlamenti választáson meg kell állítani őt és hozzá hasonló bevándorláspárti erőket

Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártja európai parlamenti választási csúcsjelöltje két hétfői német interjúban arról beszélt, hogy erősödik a hajlandóság a közép-európai térségben a menekültkérdés közös megoldására. A holland politikus a Rheinische Post című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy "a menekültkérdést csak akkor lehet megoldani, ha valamennyi ország elkötelezi magát a szolidaritás mellett". Nem lehet magukra hagyni azokat az országokat, amelyekben a menekültek megérkeznek az állandó belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet területére, a feladatot közösen kell megoldani, különben ismét határok választják el egymástól az országokat, "és akkor Schengennek vége".     

Mint mondta, Magyarországnak és Lengyelországnak "el kell magyarázni, hogy nem lesz többé nyitott határ Ausztria vagy Németország felé, ha csökönyös magatartásuk kárt okoz az egész schengeni övezetnek". Nem büntetni kell a szolidaritástól tartózkodó országokat, de tudomásul kell venni azt a "politikai tényt", hogy "az EU-t a kölcsönös szolidaritás élteti, és ha ez a szolidaritás csak egy irányban mutatkozik meg, akkor rögtön meg is szűnik".

Hír TV - MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!