2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Magyarország számára kedvező megállapodás született

Megegyeztek az eurózóna pénzügyminiszterei az európai bankfelügyeletről, a döntés értelmében a 17 tagállam hatezer pénzintézete közül kétszázat ellenőriz majd az Európai Központi Bank. A megállapodást a csütörtök délután kezdődő állam- és kormányfői csúcson hagyják jóvá Brüsszelben.

14 órás vita után egyeztek meg az eurózóna pénzügyminiszterei a közös bankfelügyeletről. Az Európai Központi Bank alá tartozó intézményt azért hozzák létre, hogy kiszűrjék a kockázatot jelentő pénzintézeteket, amelyeket akár be is zárathatnak, így akarják megakadályozni azt, hogy később a tagországoknak kelljen bankmentésre költeniük. „A legfontosabb döntést az eurózóna pénzügyminiszterei csütörtök hajnalban meghozták, így 2014-től felállhat az az európai bankfelügyelet, amely a legnagyobb bankok pénzügyeit ellenőrzi. A testület alá 200 európai nagybank tartozik majd, amelyek mérlegfőösszege meghaladja a 30 milliárd eurót. Az állam- és kormányfői csúcs résztvevőire így tulajdonképpen csak a finomhangolás vár a mai brüsszeli csúcson” – fogalmazott a Hír Televízió tudósítója Brüsszelből.

A 17 tagállam 6000 bankja közül 200-at érint a mostani döntés. Magyarország eurózónán kívüli tagállamként nem köteles belépni a rendszerbe, a későbbi csatlakozás lehetőségét azonban nyitva hagyná a kormány a korábbi nyilatkozatok szerint. A mostani szabályok alapján egyébként Magyarországon egyetlen pénzintézet, az OTP Bank kerülne az EKB felügyelete alá.

A Hír Televízió által megszólaltatott uniós szakértő szerint a magyar pénzügyi szektort akkor is érintheti a döntés, ha az ország végül nem csatlakozik a felügyelethez, hiszen sok magyarországi bank anyavállalat az eurózónán belül van. „Tehát ha egy bankfelügyeleti eljárás kiterjed az Unicreditre, akkor az nagyon sok magyarországi klienset is közvetve vagy közvetlenül érinteni tud. Ezért nem mindegy Magyarország számára, hogy milyen lesz a viszonya a bankfelügyelethez. Mi úgy tudjuk, hogy a kormány és a diplomácia törekvése az, hogy lehetőséget kapjon viszonylag egyenlő jogokra a bankfelügyeleten belüli országokhoz viszonyítva” – mondta Fóris György szakértő.

Orbán: Akkor lépünk be, amikor akarunk

Orbán Viktor miniszterelnök a Hír Televízió kérdésére azt mondta, Magyarország számára kedvező megállapodás született a bankfelügyeletről, de a kormány egyelőre nem döntött az ügyben. „Ennek az ideje még nem jött el, most még csak a kereteit állítjuk fel. A visegrádi országok megbeszéléséről jövök, délután pedig a néppárti miniszterelnökökkel találkoztam, úgyhogy ez sikeres csúcsnak ígérkezik. Hamar dűlőre fogunk jutni a bankuniónak a legfontosabb kérdéseiről. És az, ami föl van építve, nekünk jó. Csatlakozni nem kötelező, akkor lépünk be, amikor akarunk, semmi nem hajt bennünket, kényszerek nincsenek, saját döntést fogunk hozni. Ami kirajzolódik, az kifejezetten kedvező Magyarország számára. Majd a parlament megvitatja, és kellő időben tudunk döntést hozni” – hangsúlyozta.

A bankfelügyelet eddigi legnagyobb ellenzője, David Cameron brit miniszterelnök is elismerően nyilatkozott a megállapodásról. Azt mondta, a tárgyalásokon megvédték a brit nemzeti érdekeket. A felügyeleti rendszerből való kimaradását Nagy-Britannia mellett Dánia is jelezte.

50 milliárd eurót kaphat

Görögország márciusig 50 milliárd eurót kaphat a mentőcsomag részeként. Ezt Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke jelentette be a valutaunió pénzügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása után. Az Európai Stabilitási Mechanizmus vezérigazgatójával közös sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy Athénnak már a jövő héten utalnak. A dél-európai ország az összegből bankrendszerét támogatja, illetve lejárt államadósságát fizeti vissza. A tárcavezetők arról is döntöttek, hogy 40 milliárd euróval csökkentik a görög adósságot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!